Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egyezség született a koalícióban az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről

Egyezség született a koalícióban az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről Románia

Politikai források szerint elvi egyetértés született kedden a koalíció vezetői között az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről és az energiaárak korlátozásáról, illetve kompenzációjáról szóló jelenlegi jogszabály hatályának április végéig történő meghosszabbításáról.

Hirdetés
Hirdetés

E források szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) az üzemanyagok jövedéki adójának ötven százalékos csökkentését javasolta. Az intézkedés három hónapig lenne érvényben, és még április elseje előtt bevezetnék.

Emellett az energiaárak korlátozásáról, illetve kompenzációjáról szóló sürgősségi rendelet hatályát április végéig meghosszabbítaná a koalíció. Az árplafon továbbra is 0,8 lej marad az elektromos áram és 0,31 lej a földgáz esetében a háztartási fogyasztók számára. Ez a jogszabály addig marad hatályban, amíg az Európai Bizottság jóváhagyja a romániai energiaárak állami szabályozását.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a továbbiakban intézmény- és tárcaközi találkozókon egyeztet az intézkedések végső formájáról.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu hétfőn közölte, hogy a koalíció vezetőinek keddi tanácskozásán több javaslatot is tesz az üzemanyagok árának csökkentésére, és ezek egyike a jövedéki adó mérséklése lesz.

Pénzügyminiszter: több mint 1 lejjel lenne olcsóbb az üzemanyag a töltőállomásokon

Megállapodás született a koalícióban arról, hogy korlátozott ideig ötven százalékkal csökkentsék az üzemanyagok jövedéki adóját, aminek köszönhetően több mint 1 lejjel olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a töltőállomásokon – számolt be kedden a Facebook-oldalán a pénzügyminiszter.

Adrian Câciu szerint az intézkedést jómaga javasolta a kormánypártok vezetőinek tanácskozásán, és a kormány a továbbiakban egyeztet róla az Európai Bizottsággal és az üzemanyag-forgalmazókkal. A miniszter hangsúlyozta, hogy ez csak egyike azoknak az intézkedéseknek, amellyel a koalíció csökkentené az energiaárakat és az év elejétől megnövekedett inflációt.

A szenátus és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîţu hétfőn az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről elmondta: szerinte a szakértőknek kell választ adniuk arra kérdésre, hogy ez az intézkedés valóban csökkenti-e majd a tankolás költségeit.

A politikust hétfőn a parlamentben újságírók szembesítették azzal, hogy a gázolaj literének ára már meghaladja a 7 lejt. Ennek kapcsán kifejtette, az üzemanyagárakat a jövedéki adó csökkenésével is lehet mérsékelni, de tekintettel arra, hogy ez az állam bevételeinek csökkenésével is járna, a kormány a megmondhatója annak, hogy az idei költségvetési keret lehetővé teszi-e ezt az intézkedést.

Cîțu: ha nem csökkennek az árak a töltőállomásokon, valakinek felelnie kell

Florin Cîţu kedden kijelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elviekben egyetért az üzemanyagok jövedéki adójának a csökkentésével, ám ha az intézkedés nyomán nem csökken a benzin és a gázolaj ára a töltőállomásokon, valakinek felelnie kell.

„A PNL elvben egyetért az adók, a jövedéki adók, járulékok csökkentésével, mindennel, ami csökkentheti az adóterheket. Tehát bármelyik is legyen az, bele fogunk egyezni. De látnunk kell a pénzügyminisztérium elemzését. Az eddig bemutatott forgatókönyvek véleményem szerint optimisták” – fejtette ki Cîţu a parlamentben az üzemanyag jövedéki adójának csökkentésére vonatkozó javaslatról.

Hozzátette, nem szeretné, hogy ez az állami költségvetést megterhelő intézkedés csupán a vállalatokat gazdagítaná.

„Ha nincs biztosíték arra, hogy valóban csökkeni fog az üzemanyag ára a töltőállomásokon, én nem hoznám meg ezt az intézkedést, de ennek ellenére támogatni fogjuk” – szögezte le a PNL elnöke.

Hangsúlyozta, bár a pénzügyminisztérium számításai optimistábbak, becslése szerint az intézkedés három hónap alatt 3 milliárd lejjel terhelné meg az állami büdzsét.

Arra a kérdésre, hogy mikor fog hatályba lépni ez az intézkedés, azt válaszolta, hogy erről a pénzügyi tárca és a kormány dönt.

„A gond az, hogy valakinek felelnie kell majd, ha az üzemanyag ára nem fog csökkeni a töltőállomásokon. Hiba lenne, ha 3 milliárdot a büdzséből csak úgy áttennénk a vállalatok zsebébe, és senkit nem vonunk emiatt felelősségre” – tette hozzá Cîţu.

Arra a kérdésre, hogy a pénzügyminiszternek távoznia kellene-e a kormányból, ha az intézkedés nem eredményez alacsonyabb üzemanyagárakat, Florin Cîţu azt mondta: „Azt mondtam, hogy valakinek vállalnia kell a felelősséget az intézkedésért és a következményeiért. Nem tudom, ki fogja majd hivatalosan előterjeszteni, ma a pénzügyminiszter tett rá javaslatot”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások