Felhívás!

FRISSÍTVE: Egy autó ütközött a bukaresti orosz nagykövetség kerítésének

FRISSÍTVE: Egy autó ütközött a bukaresti orosz nagykövetség kerítésének Románia

Szerdán reggel Bukarestben egy személygépkocsi letért az útról és nekiütközött az orosz nagykövetség épülete kerítésének. A jármű kigyulladt, a sofőr a helyszínen meghalt – adta hírül szerdán a román média, amely szerint a hatóságok nem zárják ki a szándékosság lehetőségét.

A nagykövetség épületénél kedden tiltakozást szerveztek, amelyen a résztvevők elítélték a bucsai vérengzést. A tüntetésen az épület előtt gyerekcipőket helyeztek el, amelyek az ukrajnai háborúban megölt gyerekekre emlékeztettek. A megmozduláson többnyire ukrán nők vettek részt, akik a háború befejezését és a vérengzések elkövetőinek felelősségre vonását kérték.

A PRO TV értesülése – meg nem erősített források – szerint a gépkocsivezető már az ütközés pillanata előtt felgyújtotta magát. A hatóságok csak annyit közöltek, hogy a szándékosság lehetőségét is vizsgálják.

Ügyész: gyúlékony anyagokat tartalmazó tartályok voltak az autóban

A szerda reggel a bukaresti orosz nagykövetség kerítésének csapódó személygépkocsiban, amelynek sofőrje életét vesztette, gyúlékony anyagokat tartalmazó tartályokat találtak – nyilatkozta az ügyet vizsgáló ügyész.

Az első vizsgálatokból az derült ki, hogy a személygépkocsi nekiütközött a nagykövetség kapujának, majd a sofőr meggyújtotta önmagát az autóban ülve – közölte a bukaresti törvényszék ügyésze. Hozzátette, még folyamatban van az esemény rekonstruálása.

Az újságírók megkérdezték tőle, hogy terrorista akciónak minősíthető-e a cselekedet.

“Erre vonatkozóan jelenleg nincs konkrét bizonyíték, nem tudjuk még megmondani, hogy ez a gesztus a személyes körülményeken kívül mással is összefügg-e” – válaszolta az ügyész.

Rendőrségi források szerint a férfi bizonyos Bogdan Drăghici, az apák diszkriminációja ellen fellépő TATA szülői egyesület elnöke.

Utolsó Facebook-bejegyzésében a férfi elítélte az orosz agressziót, és az ukrán nép mellett állt ki.

“Én is ukrajnai vagyok! Csodálatos lenne, ha mindannyian ukránoknak tartanánk magunkat, amíg végre véget nem ér a szörnyű háború, amely az egész emberiséget halálos veszélybe sodorja! (…) Nagyon szomorú, hogy a demokratikus világ nem reagál azonnal és határozottan a béke helyreállítására, hogy gyorsan megbüntesse az ártatlanok vérére szomjazó diktátort, hogy megmutassa, van emberi szolidaritás, hogy nem kerülhet sor az utolsó világháborúra, hogy ezt a bolygót nem pusztíthatják el az emberek, mert a történelem borzalmai nem ismétlődhetnek meg” – írta Drăghici.

Bogdan Drăghici már többször került összetűzésbe a törvénnyel, szexuális zaklatás miatt bíróság elé állították.

Az ügyet a bukaresti törvényszék ügyészsége vizsgálja.

Csendőrség: a férfi akkor gyújtotta meg önmagát, amikor megpróbálták kiszedni a kocsiból

A bukaresti orosz nagykövetség kerítésébe csapódott személyautó vezetője akkor gyújtotta fel magát, amikor a csendőrök megpróbálták kiemelni a járműből – tájékoztatott a Román Csendőrség.

‘Reggel 6 óra körül egy személygépkocsi vezetője szándékosan és törvénytelen módon behajtott a nagykövetség körüli biztonsági zónába. Útközben a gépkocsi nekiütközött a gyalogosvédő korlátnak, majd folytatta útját a kapu felé, de nem haladt át azon. A nagykövetség védelmét biztosító csendőrök azonnal közbeléptek, és megpróbálták kiemelni a sofőrt az autóból, aki azonban ekkor felgyújtotta magát. Azonnal kihívták a tűzoltókat, hogy a tüzet eloltsák’ – olvasható a Román Csendőrség Facebook-oldalán.

Ezzel egy időben a hatóságok biztosították a környéket a helyszíni vizsgálatok elvégzése érdekében.

“Sem a nagykövetség biztonsága, sem a diplomáciai személyzet testi épsége nem került veszélybe” – említi meg a csendőrség.

A hatóság azt is közölte, hogy február 24-e óta pótlólagos intézkedéseket rendelt el az Orosz Föderációhoz tartozó diplomáciai épület védelmére: megerősítette az őrséget és egy gyalogosvédő korlátot is felállított a nagykövetség előtt. Ez idáig nem jegyeztek fel olyan incidenst, amely a diplomáciai személyzet és a nagykövetség biztonságát veszélyeztette volna.

Orosz nagykövetség: oroszellenes hisztéria hatása alatt cselekedett az öngyilkos férfi

Az orosz nagykövetség kerítésének hajtó férfi ‘robbanásszerű oroszellenes hisztéria’ befolyása alatt állt – írta szerdán hivatalos Facebook-oldalára az Orosz Föderáció Bukaresti Nagykövetsége.

“A nagykövetség mélységes részvétét fejezi ki azon férfi hozzátartozóinak és barátainak, aki felgyújtotta magát az autójában, miután sikertelenül próbálta betörni a romániai orosz nagykövetség kapuit. Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy bármi is volt a sofőr indítéka, ezt a tettet a robbanásszerű oroszellenes hisztéria hatása alatt követte el” – olvasható a bejegyzésben.

A román külügyminisztérium közleményben utasította el az orosz diplomáciai képviselet bejegyzését.

“A külügyminisztérium elhamarkodottnak, teljes mértékben helytelennek és időszerűtlennek tartja ennek az incidensnek bárminemű minősítését. A MAE elutasítja továbbá, hogy a tragikus incidensnek bármilyen kontextust vagy politikai jelentőséget tulajdonítsanak, és felszólítja az Orosz Föderáció nagykövetségét, hogy a lehető legnagyobb visszafogottsággal javasoljon bármilyen értelmezést, amíg az illetékes hatóságok által folytatott vizsgálat le nem zárul. Amíg a vizsgálat tart, és a román hatóságok nem közölték annak eredményeit, addig minden előzetes kijelentés csak megalapozatlan találgatásnak minősül” – szögezi le a külügyminisztérium az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

A MAE ugyanakkor emlékeztet, hogy a romániai illetékes hatóságok február 24-én megerősítették a védelmet az Orosz Föderáció nagykövetsége körül, majd március 5-én tovább erősítették az őrszolgálatot. A szerda hajnali incidensben sem a nagykövetség személyzete, sem az épület nem szenvedett sérülést.

A külügyi tárca ugyanakkor megismételte, hogy elítéli az ukrajnai Bucsa és más településeken elkövetett gyilkosságokat, amelyekért Oroszországot teszi felelőssé. “Románia álláspontja szerint nagyon fontos, hogy ezeknek a tetteknek minden elkövetőjét kivizsgálják, bíróság elé állítsák és feleljenek a tetteikért” – hangsúlyozza a MAE.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.