Felhívás!

Egészségügyi miniszter: május végén, június elején indulhat újra az oktatás

Egészségügyi miniszter: május végén, június elején indulhat újra az oktatás Románia

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint május végén, június elején nyithatják meg újra kapuikat az iskolák a diákok előtt. A tárcavezető szerdán vitatja meg a kérdést a tanügyminiszterrel.

“Talán május végén, június elején. Nagyon óvatosnak kell lennünk a gyerekeket illetően. (…) Holnap találkozom a tanügyminiszterrel, hogy meghatározzuk az iskolába való visszatérés körülményeit” – válaszolt Tătaru, az oktatás újrakezdésére vonatkozó kérdésre.

A miniszter szerint meg kell határozni, hogy hogyan mehetnek be a gyerekek az iskolába, hogy váltásban fognak-e tanulni, illetve más részleteket is.

“Minden ide tartozik a gyerekek mozgását illetően: több váltás lesz-e, kevesebb óra lesz-e, lesz-e fertőtlenítőszer, kell-e maszkot hordani” – tette hozzá Tătaru.

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerint a több mint 30 diákkal rendelkező osztályokban megoldást kell találni a gyerekek számának korlátozása érdekében.

“Az iskolákban ki lehet használni a teljes napot, hogy egyszerre kevesebb diák legyen jelen. Ahol több mint 30 gyerek van, megoldást kell találni a gyerekek számának korlátozása érdekében. A tanügyi kádereknek kötelezettségük lesz, hogy népszerűsítsék a higiéniai szabályokat. Legyen víz és szappan” – mondta Rafila.

A szakember véleménye szerint szakaszosan kell megkezdeni az iskolába való visszatérést, először csak kevés gyerekkel.

Ludovic Orban miniszterelnök szintén nyilatkozott a témában, és kifejtette, hogy “egyetlen pillanatra” sem merült fel a tanév befagyasztása. A kormányfő szerint a kabinet célja megteremteni minden lehetséges feltételt ahhoz, hogy a diákok és egyetemisták befejezhessék a tanévet, és letehessék a záróvizsgákat.

“Ahogy korábban már mondtam, egyetlen pillanatra sem merült fel, hogy befagyasszuk a tanévet. A célunk az, hogy minden szükséges feltételt biztosítsunk a diákok és egyetemisták számára, hogy befejezhessék a tanévet, és részt vehessenek a szükséges vizsgákon, a képességvizsgán, az érettségin, természetesen csak akkor, ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi. Nem kockáztatjuk meg, hogy minden gyerek elveszítsen egy tanévet” – nyilatkozta Ludovic Orban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások