Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egészségügyi miniszter: az esetleges újabb korlátozások nem fogják érinteni a beoltottakat

Egészségügyi miniszter: az esetleges újabb korlátozások nem fogják érinteni a beoltottakat Románia

Ha súlyosbodik a járványhelyzet, és a hatóságok kénytelenek lesznek újabb korlátozásokat bevezetni, például az üzletekre vonatkozó szabályokat szigorítani, ezek nem fogják érinteni a koronavírus ellen beoltott személyeket – jelentette ki szombaton az egészségügyi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Ioana Mihăilă elmondta, a kormány elsődleges célja az oltáskampány felgyorsítása, mert a vakcina jelentette védettség a leghatékonyabb eszköze a fertőzés megelőzésének. Ugyanakkor prioritásnak tekintik azt is, hogy minél hosszabb ideig maradjanak nyitva az iskolák.

„Ezekből az elvekből indulunk ki. Egyértelmű, hogy ha szükség lesz újabb korlátozások bevezetésére, ezek nem fogják érinteni a beoltott személyeket, és arra is törekszünk, hogy az iskolák csak végső esetben zárjanak be” – jelentette az egészségügyi miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy tervezi-e a kormány az oltatlanok hétvégenkénti kitiltását a bevásárlóközpontokból a fertőzésszámok jelentős növekedése esetén.

„Nem kellene ingyen tesztelni azokat, akik ingyen megkaphatnák az oltást

Ioana Mihăilă szerint az államnak nem kellene ingyenes koronavírustesztet biztosítania azoknak, akiknek módjukban áll ingyen beoltatni magukat.

Az újságírók Florin Cîţu kormányfőnek arról a kijelentéséről kérdezték szombaton az egészségügyi minisztert, miszerint be kellene vezetni a kötelező oltást vagy a rendszeres tesztelést bizonyos közalkalmazotti kategóriák számára.

Ioana Mihăilă válaszában emlékeztetett arra, hogy az állam jelenleg ingyen biztosítja a koronavírusos fertőzés tüneteit mutató személyek, a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók, a COVID-betegekkel érintkezők, az iskolában a diákok, illetve a kórházak nagy részébe beutaltak tesztelését. „Személyes véleményem az, hogy az államnak nem kellene fedeznie a tesztelés költségeit azoknak az esetében, akiknek módjában áll ingyen oltakozni” – jelentette ki a miniszter.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltást megtagadó személyek veszélyeztetik a velük érintkezők egészségét. De veszélybe sodorják a krónikus betegeket is, akiknek esetleg azért nem jut hely a kórházban, mert az összes ágyat beoltatlan, koronavírussal fertőzött páciensek foglalják el.

Reméli, hogy legalább a diákok egy része kap ingyen maszkot az új tanévben

Ioana Mihăilă szerint a kormány erőfeszítéseket tesz arra, hogy tanévkezdéskor valamennyi iskola tudjon ingyenes egészségügyi maszkot biztosítani a diákok legalább „egy kiválasztott részének”.

A tárcavezető elmondta, van raktáron egészségügyi maszk, amit ingyenesen megkaphatnak a tanintézmények, de ehhez előbb törvénymódosításra van szükség. Jelenleg ezekről a módosításokról folynak tárgyalások – tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint tudja-e szavatolni, hogy a szülőknek nem kell maszkot vásárolniuk gyermeküknek tanévkezdéskor, Ioana Mihăilă kijelentette: „Erőfeszítéseket teszünk arra, hogy az iskolák legalább a diákok egy kiválasztott részének tudjanak ingyenes maszkot biztosítani. Nem tudom, van-e elegendő idő a maszkok szétosztásához szükséges törvényes keret kidolgozására, illetve arra, hogy tanévkezdésig eljussanak a maszkok az összes iskolához”.

Az egészségügyi miniszter korábban bejelentette: az új tanévben csak az egészségügyi maszkok viselete engedélyezett az iskolákban, a házilag gyártott, illetve textilből készült védőeszközöké nem.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. augusztus 29., 15:13
  ÉRTÉKELÉS: 0

  1 A mindannyiunk altal fizetett betegbiztositasbol kutya kotelessegetek ingyen tesztet vegezni .2. Ha eddig engedelyezve , sot , ajanlva volt a textilbol keszult maszk , most hirtelen miert csak az orvosi jo? Csokkent az eladas?3 Miert azokban a megyekben no a fertozottek szama amelyek beoltottsag tekinteteben az elen jarnak?

  • User
   Dátum: 2021. augusztus 30., 10:16
   ÉRTÉKELÉS: 0

   1. Miért lenne kötelező, ha van ingyenes oltás? Az oltás előtt igen, több embernek kellett volna ingyenes legyen.
   2. Nagyobb fertőzőképességű a delta. Kissé nyugatabbra sok helyen csak az FFP2-öt fogadták el már egy jó ideje, szóval…
   3. Az összefüggés csak egyesek fejében van. Ott sok ember van és sokan utaznak, ugyanakkor ott is van egy halom (Bukarestben millió sok) ember aki nincs beoltva akik között pont úgy terjed, mind eddig.