Felhívás!

Eckstein-Kovács Péter az USR egyik jelöltje az alkotmánybírói tisztségre

Eckstein-Kovács Péter az USR egyik jelöltje az alkotmánybírói tisztségre Románia

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) csütörtökön bejelentette, hogy Eckstein-Kovács Péter ügyvéd és Cristi Danileţ bíró a párt jelöltjei az alkotmánybírói tisztségre.

Eckstein-Kovács Péter ügyvéd és Cristi Danileţ bíró “két olyan szakember, akik az évek során nemcsak képességeiket, hanem mindenekelőtt megkérdőjelezhetetlen erkölcsiségüket is bizonyították” – olvasható az USR Agerpres-nek kiküldött közleményében.

Stelian Ion USR-s képviselő szerint nem lehet mélyreható reformot végrehajtani a következő években egy “reformellenes” és “tompa” alkotmánybírósággal.

“Még a Románia által évekkel ezelőtt felvállalt Európa-párti irányvonal sem fog megmaradni egy olyan bírói testülettel, amelynek látásmódja inkább a sötét Kelet, mint az Európai Unió és a Nyugat felé orientálódik. Európa-párti, szakmailag jól képzett bírákra van szükségünk az alkotmánybíróságban, akik nem csupán politikusok által használt szalmabábuk. Mi ilyen embereket javasolunk. Úgy tűnik, hogy a PNL és a PSD továbbra is a pártkatonákat, vagy a komoly integritási problémákkal küzdő copy-paste egyéneket választja” – fejtette ki a volt igazságügyi miniszter.

Az USR szerint Cristi Danileţ, “a törvényszéki bíró, akinek művéből Bogdan Licu, a PSD alkotmánybíró-jelöltje plagizált”, fáradhatatlanul az igazságszolgáltatás függetlenségéért küzdött, és ellenállt azon rendszer nyomásának és visszaéléseinek, amelynek célja az igazságszolgáltatás “ellenőrzése” és “megfélemlítése”.

“Eckstein-Kovács Péter ügyvéd pedig újra és újra bebizonyította, hogy az elvek és az erkölcs számára vitathatatlanok. Lemondott a szenátus jogi bizottságának elnöki tisztségéből, amikor kollégái nem akarták támogatni az ANI-törvényt, lemondott az államelnöki tanácsadói tisztségből, amikor a volt elnök elkezdte támogatni a Verespatak-projektet, és kilépett az RMDSZ-ből, tiltakozásul az ellen, hogy a Szövetség támogatta a PSD-t és az ALDE-t az igazságszolgáltatás elleni támadásukban” – olvasható még az USR közleményében.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások