Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

EB: Románia teljesítette vállalásait, megszüntethető az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus

EB: Románia teljesítette vállalásait, megszüntethető az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus Románia

Románia előrelépései elegendőek ahhoz, hogy az ország teljesítse az Európai Unióhoz való csatlakozáskor életbe léptetett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében vállalt kötelezettségeit, és minden feltétel kielégítően lezárható – derül ki az Európai Bizottság kedden közzétett jelentéséből. Az EB közölte, többé nem monitorozza Romániát az MCV keretében, csak az EU-ban általánosan alkalmazott uniós jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján.

Az Európai Bizottság igazságügyi reformról és a korrupcióellenes küzdelemről szóló jelentése értékeli azokat az eredményeket, amelyeket Románia elért az előző, 2021 júniusában elkészült MCV-jelentés óta.

Az EB közleménye kiemeli, hogy a jelentés pozitívan értékeli azokat a jelentős erőfeszítéseket, amelyeket Románia tett jogalkotás, politikák és új eszközök révén ezen ajánlások gyakorlatba ültetésére, hogy megszilárdítsa igazságszolgáltatási rendszerét és visszaszorítsa a korrupciót.

A jelentés a figyelemreméltó reformok között említi a közelmúltban elfogadott igazságügyi törvényeket, valamint egy új stratégia elfogadását az igazságszolgáltatási rendszer tökéletesítésére. Méltányolja, hogy Románia vállalta, hogy figyelembe veszi a Velencei Bizottság ajánlásait ezen jogszabályok kapcsán, és szükség esetén kiegészítő intézkedéseket hoz.

Az EB tájékoztatása kitér arra, hogy a korrupció elleni küzdelemben a romániai állami intézmények “egyesítik erőiket az új országos korrupcióellenes stratégia végrehajtása érdekében”, és 2021-ben és 2022-ben ismét pozitív lett a mérleg a magas szintű korrupciós ügyek feltárása és szankcionálása terén.

Ugyanakkor a parlament javított a mentelmi jog megvonását célzó eljáráson, és hatékonyan működtek a feddhetetlenségre és összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok érvényesítéséért, valamint a jogellenesen megszerzett vagyon visszaszerzéséért felelős intézmények.

A Bizottság méltányolja, hogy Románia gyors előrelépéseket tud felmutatni a büntető törvénykönyvek felülvizsgálata, valamint a feddhetetlenség elvének érvényesítése terén. Az erre vonatkozó reformok megvalósítása az ország helyreállítási tervének fontos mérföldkövét képezi – teszik hozzá.

“A Bizottság továbbra is együtt fog működni Romániával e célok sikeres megvalósítása érdekében, az uniós joggal és a nemzetközi korrupcióellenes normákkal összhangban” – olvasható a jelentésben.

A dokumentum ugyanakkor hozzáteszi, fontos, hogy Románia a jövőben is teljes erővel dolgozzon azon, hogy fennmaradó vállalásait konkrét törvényekbe öntve ültesse gyakorlatba a jogállamisági mechanizmus keretében.

Iohannis: ma lezárult az országunkkal szemben alkalmazott MCV

Románia jelentős lépést tett az európai integráció útján azzal, hogy megszűnik a vele szemben alkalmazott Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus – jelentette ki Klaus Iohannis államfő.

Iohannis azt követően szólalt meg a nyilvánosság előtt, hogy az Európai Bizottság kedden közzétette jelentését, miszerint Románia előrelépései elegendőek ahhoz, hogy az ország teljesítse az Európai Unióhoz való csatlakozáskor életbe léptetett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében vállalt kötelezettségeit.

“Nagyon fontos nap a mai Románia számára, amely újabb jelentős lépést tett az európai integráció útján. Ma lezárult az országunkkal szembeni Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus! Ez egyértelműen igazolja, hogy Románia végrehajtotta a jogállam megszilárdításához szükséges reformokat, és visszafordíthatatlanul a korrupcióellenes küzdelem útjára lépett” – mondta az államfő.

“Ez az Európai Bizottság utolsó MCV-jelentése az országunkról” – jelentette ki Iohannis a Cotroceni-palotában, hozzátéve, Romániát ezentúl már csak az általános jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján monitorozzák, a többi uniós tagállamhoz hasonlóan.

Az államfő kifejtette, a közelmúltban elfogadott és alkotmányosnak minősített igazságügyi törvények révén Románia bebizonyította, hogy képes korrigálni a demokrácia útjáról való kisiklásokat és folytatni a reformokat. “Örülök, hogy a mai MCV-jelentés említést tesz mindezekről az előrelépésekről, hiszen a reformok mindenekelőtt a román állampolgárok számára fontosak. Az állampolgároknak szükségük van független, működőképes, hatékony igazságszolgáltatásra és egy olyan társadalomra, amelynek felvállalt célja a korrupció visszaszorítása és a feddhetetlenség” – mondta.

Iohannis gratulált a megvalósításhoz a kormánynak, az igazságügyi miniszternek, a parlamentnek és a teljes igazságügyi rendszernek, külön kiemelve a diplomáciai erőfeszítések és Románia állandó brüsszeli képviseletének hozzájárulását a sikerhez. Köszönetet mondott az Európai Bizottságnak és Ursula von der Leyen EB-elnöknek is “állandó segítségéért és a nyitott párbeszédért”.

“A mai jelentés lezár egy korszakot, de közös erőfeszítéseinknek folytatódniuk kell a hatóságok és a táradalom szintjén. Meggyőződésem, hogy az Európai Bizottság által ma igazolt megvalósításokat újabbak követik majd, és Románia számára visszafordíthatatlan marad az igazságszolgáltatás függetlensége és hatékonysága, valamint a korrupció leküzdése” – mondta Klaus Iohannis.

Ciucă: az EB jelentése az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére irányuló intézkedések folytatására buzdítja a kormányt

Az Európai Bizottság (EB) kedden ismertetett jelentése először állapítja meg, hogy Románia teljesítette az uniós csatlakozásakor bevezetett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében megszabott ajánlásokat és célkitűzéseket, és arra buzdítja a kormányt, hogy folytassa a korrupció elleni küzdelmet és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére irányuló intézkedéseket – jelentette ki kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A kormány Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében a kormányfő hangsúlyozza, az EB keddi döntésének eredményeképpen Romániát ezután a többi tagállamhoz hasonlóan az általánosan érvényes európai uniós jogállamisági mechanizmus keretében tartják megfigyelés alatt.

Az EB jelentése ugyanakkor európai szintű elismerése annak, hogy a kormány által az elmúlt időszakban bevezetett reformok jó irányba mutatnak – vélekedett.

A miniszterelnök hangsúlyozta, mivel az Európai Bizottság értékelése nem a közelmúltbeli, hanem az MCV bevezetése óta eltelt időszakban elért eredményeken alapul, ez fontos elismerése az érintett intézmények “érettségének”.

Nicolae Ciucă rámutatott, Románia nem egyedül járta be ezt az utat, az EB szakértői végig együttműködtek az országgal, és a konstruktív párbeszéd az elkövetkezőkben is folytatódni fog. “A jelentés következtetései visszaigazolják Romániának az uniós csatlakozása óta eltelt 15 évben tett erőfeszítéseit európai státuszának megerősítésére. Továbbra is szilárdan ragaszkodunk Románia Európa-barát jövőképéhez, egy olyan európai jövőképhez, amely az egységen, a demokrácián, a jogállamiságon és a közös értékeken alapul” – fogalmazott a kormányfő.

Ciolacu: meg fog szűnni Romániával szemben az MCV; ez nagyszerű hír

Marcel Ciolacu PSD-elnök kedden nagyszerűnek nevezte a hírt, miszerint az Európai Bizottság úgy döntött, megszünteti Romániával szemben az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV).

“Megszüntetik Romániával szemben az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV)! Nagyszerű ez a hír, ami ma (kedd – szerk. megj.) érkezett az Európai Bizottságtól, és megerősíti, hogy a jelenlegi kormánykoalíció jó úton halad a reformok és az európai kötelezettségvállalások teljesítése terén. Az MCV feloldására irányuló eljárások megkezdése azt jelenti, hogy még közelebb kerültünk a schengeni csatlakozáshoz” – írta a szociáldemokrata pártelnök Facebook-bejegyzésben.

Hozzátette, a lehető legjobb döntés volt Románia és a romániaiak számára egy olyan nagykoalíció létrehozása, amely képes megvalósítani a régóta halogatott feladatokat.

forrás: Agerpres

fotó: Európai Bizottság

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük