Felhívás!

Dragu: az alkotmánybíróság megkeresése nem állíthatja le a bizalmatlansági indítványt

Dragu: az alkotmánybíróság megkeresése nem állíthatja le a bizalmatlansági indítványt Románia

A szenátus elnöke, Anca Dragu szerint az alkotmánybíróság kormány általi megkeresése nem akadályozhatja meg a bizalmatlansági indítvány megvitatását, ezért Ludovic Orban képviselőházi elnökkel együtt a parlament együttes plénumának összehívását fontolgatják erre a hétre.

Az USR PLUS politikusa a RFI-nek nyilatkozva emlékeztetett az alkotmány 113-ik cikkelyére, amely szerint a bizalmatlansági indítványt a két ház együttes ülésén való bemutatásának időpontjától számított három nap eltelte után kell megvitatni.

“Ez lehet négy, öt vagy akár hét nap, de nem egy hónap, két hónap vagy soha. Az alkotmánybíróságnak több olyan korábbi döntése van, amely szerint egy bizalmatlansági indítványt nem lehet leállítani” – jelentette ki Anca Dragu.

A politikus elmondta, hogy a parlament együttes plénumát a házbizottságokon kívül összehívhatják a házelnökök is. Ezért Ludovic Orban képviselőházi elnökkel együtt az ülés összehívását fontolgatják, hogy a bizalmatlansági indítványt az alkotmány előírásainak megfelelően vitassák meg a törvényhozók.

Anca Dragu ugyanakkor úgy véli, ha sikerül is összehívni a plénumot, nem valószínű, hogy határozatképes lesz. ‘Azt látom, hogy a PNL és a PSD nem akar ebben a folyamatban részt venni’ – tette hozzá.

Az USR PLUS felkérte a házelnököket a parlament plénumának összehívására

Az USR PLUS képviselőházi frakcióvezetője, Ionuţ Moşteanu kedden felkérte írásban a parlament házelnökeit, hívják össze az együttes plénum ülését a bizalmatlansági indítvány megvitatására.

A politikus elmondta, hogy kérését az alkotmány 113. cikkelyére alapozta, amely szerint a bizalmatlansági indítványt a két ház együttes ülésén való bemutatásának időpontjától számított három nap eltelte után kell megvitatni. Az indítvány szövegét múlt csütörtökön olvasták fel a parlamentben.

“Felolvasása óta a bizalmatlansági indítvány a célegyenesbe került, meg kell vitatni és szavazásra kell bocsátani. Nem értem, hogy ezt miért halogatják. Arra számítottam, hogy a házelnökök összehívják az együttes plénumot, ahogy ezt megtették a múlt héten, az indítvány felolvasásakor. Valami történhetett közben, mert lelassult a folyamat. Ezért küldtem el írásban kérésemet Ludovic Orban képviselőházi és Anca Dragu szenátusi elnöknek” – magyarázta Ionuţ Moşteanu.

Az USR PLUS frakcióvezetője szerint kedden várhatóan nem tartják meg a két ház együttes ülését, mert Ludovic Orban nincs a fővárosban, és a hatáskörét az egyik liberális képviselőházi alelnökre ruházta át.

“Csupán az aláírói, azaz az USR PLUS és az AUR ragaszkodnak a bizalmatlansági indítvány megvitatásához. A PSD és a PNL továbbra is testületileg Florin Cîţu mellé állt ebben a törvénytelen módon lassan már két hete elhúzódó ügyben” – tette hozzá a politikus.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.