Felhívás!

Dragnea képviselői mandátumának érvénytelenítését kéri a PNL

Dragnea képviselői mandátumának érvénytelenítését kéri a PNL Románia

Liviu Dragnea törvényhozói mandátumának érvénytelenítését kéri az alkotmánybíróságtól a Nemzeti Liberális Párt (PNL), arra hivatkozva, hogy a Szociáldemokrata Párt elnökét elítélték választási bűncselekmény miatt – jelentette be kedden Raluca Turcan, a PNL alsóházi frakcióvezetője.

Turcan közölte, a Liviu Dragnea parlamenti képviselői mandátumát érvényesnek nyilvánító, 2016-ban hozott alsóházi döntés ellentmond a képviselőház szabályzatának, az alkotmánybíróság határozatainak és a referendumtörvénynek is, ezért a PNL alkotmányossági kifogást emelt e parlamenti határozat ellen.

Gabriel Andronache liberális párti képviselő hozzáfűzte: az alsóház szabályzatának 7-es cikkelye leszögezi, hogy az érvényes képviselői mandátum megszerzésének alapfeltétele az, hogy az illető ellen ne legyen érvényben választási bűncselekmény elkövetése miatt hozott bírósági ítélet. A büntető törvénykönyv és a szakirodalom pedig egyértelműen leszögezi, hogy a népszavazáson elkövetett bűncselekmények ugyanazon kategóriába sorolandók a választási bűncselekményekkel – magyarázta Andronache.

Iordache: A PNL óvása rosszindulatról és a törvényismeret hiányáról tanúskodik

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotmánybírósági óvása Liviu Dragnea törvényhozói mandátumának érvénytelenítését illetően rosszindulatról és a törvényismeret hiányáról tanúskodik – nyilatkozta kedden Florin Iordache, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője.

Iordache emlékeztetett: a törvényhozási ciklus elején minden képviselő mandátumát egy mandátumigazoló bizottság vizsgálja meg. A Liviu Dragnea esetében a bizottság mindent rendben talált, döntésüket pedig 329 képviselő szavazata erősítette meg.

Hozzátette: azzal, hogy Dragnea felfüggesztett börtönbüntetését kapott, a járulékos büntetéseket is felfüggesztették.

“Ha egy büntetés végrehajtását felfüggesztették, akkor azzal felfüggesztették a járulékos büntetéseket is – ez a jogi ábécé alapjához tartozik” – közölte Iordache, aki hozzátette: a megyei választási bizottságok már a jelöltség iktatásakor leellenőrzik a jelölés törvényes voltát. A Dragnea mandátumát megerősítette a képviselőház plénuma, tehát nem jöhet szóba annak érvénytelenítése. Rosszindulatról tanúskodik az, hogy a Băsescu elnök felfüggesztéséről szóló referendumot (amely miatt Dragneát elítélték) választásként akarják beállítani – mondta még a képviselő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.