Felhívás!

Döntött a miniszterjelöltjeiről a PSD, Ciolacu a képviselőház elnöke lenne

Döntött a miniszterjelöltjeiről a PSD, Ciolacu a képviselőház elnöke lenne Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfőn döntött az alakulat miniszterjelöltjeiről.

A PSD országos politikai tanácsa a következő névsort hagyta jóvá:

  • Pénzügyminiszter – Adrian Câciu
  • Védelmi miniszter – Vasile Dîncu
  • Gazdasági mimiszter – Marius Humelnicu
  • Szállításügyi és infrastruktúráért felelős miniszter – Sorin Grindeanu
  • Mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter – Adrian Chesnoiu
  • Egészségügyi miniszter – Alexandru Rafila
  • Munkaügyi és szociális ellátási miniszter – Marius Budăi
  • Művelődési miniszter – Lucian Romaşcanu
  • Ifjúsági, családügyi és esélyegyenlőségi miniszter – Gabriela Firea

Hétfői sajtótájékoztatóján a PSD elnöke, Marcel Ciolacu bejelentette, hogy kedden benyújtja jelöltségét a képviselőház elnöki tisztségére.

A politikus ezt azzal indokolta, hogy körvonalazódott a megválasztásához szükséges parlamenti többség. Elmondta azt is, hogy tudomása szerint Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője szintén benyújtja kedden a jelöltségét a szenátus elnöki tisztségére.

Marcel Ciolacu hozzátette: a PSD vezetőségének többi tagjával együtt úgy döntöttek, hogy egyelőre nem lesz tagja a kormánynak.

A PSD elnöke úgy véli, legalább 2024-ig kormányozni fog a PNL-PSD-RMDSZ koalíció.

Ciolacut arról kérdezték az újságírók, szerinte lesz-e esélyük a szociáldemokratáknak másfél év múlva átvenni a miniszterelnöki tisztséget a PNL-től, ahogy a koalíciós megállapodásban szerepel.

A pártelnök úgy reagált: ha együttműködésről van szó, mindig jóhiszeműen viszonyul a politikustársaihoz, a korábbi ellenfeleihez is. Hangsúlyozta, a PSD-nek fel kellett vállalnia a kormányzást az ország stabilizálása érdekében. “Úgy gondolom, hogy ez a nagykoalíció legalább 2024-ig kormányozni fog” – jelentette ki.

A politikus egy másik újságírói kérdésre elmondta, nincsenek üzleti kapcsolatai Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnökkel, nem is családi barátok. “Ismerjük egymást abból az időszakból, amikor én Buzău alpolgármestere voltam (…). Nem vettünk részt együtt családi rendezvényeken, borozásokon, nem is töltöttük együtt soha a szabadságunkat” – jelentette ki Ciolacu.

Közölte azt is: a PSD azért támogatta, hogy elsőként a PNL vegye át a miniszterelnöki tisztséget a rotációs kabinet élén, mert sikerült kialkudniuk a liberálisokkal, hogy a szociáldemokraták által kért szociális intézkedések kerüljenek be a kormányprogramba. Megjegyezte, pártja jogosult lett volna arra, hogy elsőként kapja meg a miniszterelnöki tisztséget, mert megnyerte a parlamenti választásokat, de erről a PSD lemondott, mert “az emberek érdekét szolgáló intézkedések fontosabbak a mulandó posztoknál”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.