Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Decembertől lehet igényelni mesterséges megtermékenyítés költségeinek fedezésére nyújtott támogatást

Decembertől lehet igényelni mesterséges megtermékenyítés költségeinek fedezésére nyújtott támogatást Románia

December 5-étől lehet igényelni az in vitro fertilizáció (IVF) költségeinek fedezésére nyújtott, beavatkozásonként 15 ezer lejes támogatást – jelentette ki kedden Gabriela Firea családügyi miniszter.

A tárcavezető a születésszám növelésére irányuló országos program alkalmazási szabályainak jóváhagyása alkalmából a Victoria-palotában tartott eseményen beszélt erről.

Gabriela Firea felhívta a figyelmet, hogy Romániában minden ötödik pár meddőséggel küzd, és nem minden párnak van anyagi lehetősége megfelelő kezelésre, amelynek költségei hozzávetőlegesen 3 ezer euróra rúgnak. Ebből a megfontolásból döntött úgy a kormány, hogy az egész országra kiterjeszti a Bukarestben már alkalmazott programot, amelynek lényege, hogy beavatkozásonként 15 ezer lejjel járulnak hozzá a mesterséges megtermékenyítés költségeihez.

A támogatást december 5-étől lehet igényelni online, a natalitate@mfamiliei.gov.ro email címen. “A kérelmek kiértékelése gyorsan megtörténik majd, hogy a programot igénybe vevő pároknak vagy egyedülálló nőknek ne kelljen sokáig várniuk” – fogalmazott.

Egy évben három beavatkozást támogat az állam, a 15 ezer lejes támogatást két részletben folyósítják, a kezelésre 5000 lej értékű, az embrióbeültetésre 10.000 lej értékű utalványt nyújtanak. A miniszter hozzátette, a programra jövőre is különítenek el pénzt.

Az eseményen jelen lévő Marius Budăi munkaügyi miniszter emlékeztetett, hogy egy 2019-es döntés értelmében a mesterséges megtermékenyítésre irányuló programban részt vevő személyek három plusz fizetett szabadnapra jogosultak. 

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük