Felhívás!

Decemberi sertéspestis-térkép

Az Országos Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Hatóság (ANSVSA) szerdán közzétette az afrikai sertéspestis terjedésének legfrissebb adatait.

Erdély és Románia 2017. július 31-től (az első Szatmár megyei megbetegedés azonosításától) 540 591 sertést veszített a fertőződések miatt, a jelentés nem részletezi, hogy a szám csak a kényszervágást, megsemmisítést tartalmazza-e vagy az elhullt állatokat is. Az említett dátumtól 2379 beteg vaddisznót is jegyeztek (legtöbbet elpusztulva találtak). Huszonnyolc megye 254 településén vagy azok körzetében 709 fertőző góc minősíthető még aktívnak és veszélyesnek, ezekből tucatnyi van nagyobb sertésfarmokon. Hét megyében csak vaddisznóknál észleltek sertéspestis-fertőződést. Az állategészségügyi hatóságoknak 2145 fertőző gócot sikerült felszámolniuk, kioltaniuk. Utóbbiak közül 3 volt Kovászna megyében, amely csak vaddisznó-fertőződések listáján szerepel további 6 aktív gócponttal. A szomszédos Hargita megyét egyik felsorolás sem említi.

December 10-ig országszerte 13 701 gazdálkodó, illetve háztáji gazdaság részesült kártérítésben amiatt, hogy egy vagy több állata megfertőződött vagy elpusztult a sertéspestis betegségben, esetleg fennállt a fertőződés veszélye, és muszáj volt a sertéseket elaltatni, elpusztítani. A kifizetések összege meghaladta a 330 millió lejt. Háromszéken az érintett 43 kárvallottnak 69 ezer lej jutott. A legnagyobb kárpótlást Braila megyének fizették ki, összesen csaknem 190 millió lejt, az érintett tulajdonosok – farmok vagy háztáji gazdaságok – száma 3983.

A hatóságok többször hangsúlyozták, az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, de a beteg állat húsának érintésével, feldolgozásával, tárolásával a fertőződés állatra közvetve továbbterjedhet, még akár a hús befagyasztása, kiolvasztása után is.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.