Felhívás!

December 8-ára halasztják idén az orvosi rezidensvizsgát

December 8-ára halasztják idén az orvosi rezidensvizsgát Románia

December 8-ára halasztják idén az orvosi rezidensvizsgát, jelentette be pénteken Sorina Pintea egészségügyi miniszer.

A vizsga eredetileg november 17-ére volt beütemezve.

“Precedens nélküli helyzetben vagyunk. Most első alkalommal fennáll annak a veszélye, hogy nem szervezzük meg a rezidensvizsgát, és emiatt az 5.684 idén végzett orvos, fogorvos és gyógyszerész nem tudja folytatni szakosodását” – közölte az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján.

A rezidensvizsga megszervezését és finanszírozását szabályozó 2009/18-as számú kormányrendelet értelmében az egészségügyi minisztérium minden év utolsó negyedében írja ki az országos vizsgát, és a tavaly elfogadott ütemterv szerint az idei vizsgát november 17-én kellene megszervezni. A tárca az egészségügyi, illetve az oktatási miniszter által rendelettel jóváhagyott módszertan alapján szervezi meg minden évben a vizsgát. Tulajdonképpen hét rendeletről van szó, amelyek közül három közös. Az egészségügyi minisztérium összeállította a szükséges iratokat, mivel azonban az oktatási tárcánál nincs kinevezett vagy ügyvivő miniszter, nem tudják kiadni a rezidensvizsga megszervezéséhez szükséges rendeleteket – vázolta fel Sorina Pintea.

“Reméltük, hogy nem fogunk ebbe a helyzetbe jutni, hogy lesz oktatási miniszterünk, hiszen a kormányfő elküldte a kinevezési javaslatot az államelnöknek. Íme azonban abban a helyzetben vagyunk, hogy el kell halasztani a rezidensvizsgát. (…) Ezt a helyzetet el lehetett volna kerülni, ha az ország legmagasabb tisztségét viselő személy megértette volna a dolgot. A politikai játszmáknak nem kellene kihatniuk az egészségügyre” – fűzte hozzá Pintea.

A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sürgősségi rendeletet sem lehet kiadni, hogy a vizsgát mégis idejében kiírják.

Idén 4.710 helyet hirdetnek meg a rezidensvizsgán, amelyet az előző évekhez hasonlóan, most is több helyszínen, azaz a bukaresti, a kolozsvári, a craiovai, a iaşi-i, a marosvásárhelyi és a temesvári egyetemi központban szerveznek meg.

A vizsgára jelentkezőknek október 28-a és november 11-e között kell beiratkozniuk, az egészségügyi minisztérium legkésőbb november 25-éig szétosztja a jelentkezőket a vizsgaközpontok között, november 27-én pedig kihirdeti a rezidenţiat.ms.ro honlapon az elfogadott jelentkezők listáját, vizsgaközpontokra leosztva. December 5-én mind a rezidenţiat.ms.ro, mind a vizsgáztató egyetemek honlapján megjelenik a termekre való leosztás is.

A vizsga december 8-án, vasárnap zajlik, a rácsteszt jellegű vizsgán négy óra áll rendelkezésre a 200 kérdés kidolgozására.

December 17-e és 19-e között, a vizsgán elért pontszám alapján zajlik a helyek-állások kiválasztása, 2020. január 6-14. közötti időszakban pedig a munkaszerződéseket írják alá az egészségügyi intézményekkel.

Dăncilă szerint az államfő egy generációnyi orvos jövőjét teszi kockára

Klaus Johannis államfő nem hajlandó kinevezni az ügyvivő tanügyminisztert, és ezzel egy generációnyi fiatal orvos jövőjét teszi kockára, akik nem tudják időben letenni a rezidensvizsgát – nyilatkozta pénteken Viorica Dăncilă miniszterelnök.

“Újabb nap telt el, hogy Románia elnöke megsérti az alkotmányt. Klaus Johannis államfő nem hajlandó kinevezni az ügyvivő tanügyminisztert, és ezzel egy generációnyi fiatal orvos jövőjét teszi kockára, akik nem tudják időben letenni a rezidensvizsgát, hisz nincs miniszter, aki aláírja az erre vonatkozó rendeletet. Johannis elnök figyelmen kívül hagyja, hogy Romániának jól képzett orvosokra és minőségi orvosi szolgáltatásokra van szüksége, és tudatosan akadályozza, hogy fiatal diplomások ezrei bekapcsolódjanak az egészségügyi rendszerbe” – írta pénteki Facebook-bejegyzésében Dăncilă.

A miniszterelnök egy kérdéssel fejezi be posztját: “Klaus Johannis, mikor ülteti gyakorlatba az alkotmánybíróság határozatát?”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.