Felhívás!

Dăncilát meglepték a román jogállamisággal kapcsolatos külföldi nyilatkozatok

Dăncilát meglepték a román jogállamisággal kapcsolatos külföldi nyilatkozatok Románia

Viorica Dăncilă miniszterelnököt bevallása szerint meglepte az Európai Bizottság (EB) első alelnöke, Frans Timmermans szerdai nyilatkozata, amelyben felszólította Romániát, hogy terelje vissza az igazságügyi reformot a helyes útra, és tartózkodjon a jogállamiság tekintetében visszalépést jelentő intézkedésektől.

A kormányülés sajtónyilvános részén a miniszterelnök hangsúlyozta, a román hatóságok teljes nyitottsággal viszonyultak és viszonyulnak jelenleg is “az ország által követendő lépésekhez”, létrehoztak egy közös munkacsoportot az EB és a román kormány képviselőiből, nyitottak az egyeztetésre, az átláthatóságra.

“Ezért nem világos számomra Frans Timmermans első alelnök nyilatkozata, és nem látom az értelmét, mert nem a jelenlegi valóságot tükrözi” – mondta Dăncilă, hozzátéve, hogy tárgyalni fog Timmermansszal a témáról, és “reméli”‘, hogy a Biztosok Kollégiumának szerdai ülésén a román biztos “ezúttal Románia pártján állt”.

Viorica Dăncilát “hasonló módon meglepte” az Európai Parlament elnökének, Antonia Tajaninak a nyilatkozata is.

“Úgy vélem, hogy egyetlen politikai tényező vagy döntéshozó, még az Európai Parlament elnöke sem kérheti a bűnügyi nyomozás elindítását vagy leállítását. Tőlünk azt kérik, hogy ne avatkozzunk az igazságszolgáltatásba, és ez rendben is van, de az európai tisztviselők megpróbálnak leállítani egy bűnvádi eljárást. Világosan megmondom, hogy Románia miniszterelnöke nem avatkozott be és soha nem is fog beavatkozni az igazságszolgáltatásba” – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő úgy véli, ez a helyzet “a román államfő igazságüggyel kapcsolatos ismételt nyilatkozatai” miatt alakult ki.

“Az elnök semmivel sem járult hozzá az Európai Unió Tanácsának soros román elnöksége által elért eredményekhez, de sikerült elérnie, hogy romoljon az országról kialakult kép. Sajnálatos, hogy ez éppen a román soros elnökség alatt történik’ – mondta Viorica Dăncilă.

Szerdán az Európai Bizottság (EB) figyelmeztette Romániát, hogy terelje vissza az igazságügyi reformot a helyes útra, és tartózkodjon a jogállamiság tekintetében visszalépést jelentő intézkedésektől.

A Biztosok Kollégiumának ülését követő sajtótájékoztatón az EB első alelnöke, Frans Timmermans azt mondta, tájékoztatta a testület tagjait a romániai fejleményekről. Kijelentette, Romániának haladéktalanul vissza kell terelnie a reformfolyamatot a helyes útra, “ami azt jelenti, hogy előre kell haladnia, nem visszafelé”, ugyanakkor tartózkodnia kell az olyan intézkedésektől, amelyek veszélybe sodorhatják az elmúlt évek megvalósításait.

Ugyancsak szerdán az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani is aggodalmát fejezte ki a Laura Codruţa Kövesivel kapcsolatos fejlemények miatt. Mint hangsúlyozta, annak ellenére, hogy március 29-én hatósági felügyelet alá helyezték, Kövesi marad az EP által támogatott jelölt az EU főügyészi tisztségére.

A külföldi nagyköveteknek is üzent

Egyetlen államban sem a nagykövetek szabják meg, hogy mit tegyen a miniszterelnök – jelentette ki szerdán Viorica Dăncilă, miután tizenkét ország nagykövete “aggodalmát fejezte ki a román jogállamiság miatt”.

“Egyenként akartam beszélni a csoport minden nagykövetével, de elutasítottak. Emlékeztetem a nagykövet hölgyeket és urakat, hogy Romániában vagyunk, és én a hivatali kollégáimmal tartom a kapcsolatot. Azt ajánlom, hogy forduljanak saját országaik hatóságaihoz, mert egyetlen államban sem a nagykövetek szabják meg, hogy mit tegyen a miniszterelnök, és én sem fogom ezt megengedni. Tisztelettel tartoznak Románia iránt, ahogyan a mi nagyköveteink is tisztelik a fogadó államokat” – szögezte le a miniszterelnök a kormányülés elején.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások