Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă miniszterelnök bemutatta a román EU-elnökség mérlegét

Dăncilă miniszterelnök bemutatta a román EU-elnökség mérlegét Románia

Sikeres volt Románia mandátuma az Európai Unió Tanácsának élén – jelentette ki szerdán Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă szerdán ismertette a román EU-elnökség mérlegét, kijelentve, hogy Románia bebizonyította az európai értékek iránti elköteleződését, és tevékenységei az európai projekt megszilárdítása irányába mutattak. ‘Mandátumunk hat hónapja alatt gyorsaságról, hatékonyságról és professzionalizmusról tettünk bizonyságot, tekintve, hogy a román EU-elnökség összetett és dinamikusan változó körülmények között zajlott, amelyeket meghatároztak az európai parlamenti választások, valamint a Brexit fejleményei’ – mondta, hozzátéve, hogy a román elnökség jelentős eredményeket hozott mind az ország, mind az EU egésze számára. ‘A románok büszkék lehetnek arra, amit elértünk’ – jelentette ki a kormányfő.

A román EU-elnökség mottójával (A kohézió mint közös európai érték) összhangban Románia mandátuma alatt a tagállamok, régiók, közösségek és állampolgárok közötti kohéziót tartotta szem előtt, a különböző területeken észlelhető szakadékok felszámolására törekedve. ‘Egy erős Európában minden állampolgár jogait és szabadságát tiszteletben tartják, és senkit nem hagynak lemaradni’ – szögezte le Dăncilă.

Mandátuma hat hónapja alatt a soros EU-elnökséget betöltő Románia körülbelül 2500 ülést és egyéb eseményt szervezett, ezek közül kétezer a különféle munkacsoportok ülése volt. Az EU Tanácsában 64 miniszteri szintű megbeszélést tartottak, Románia területén 300 rendezvény zajlott az EU-elnökség égisze alatt, többek közt a nagyszebeni csúcstalálkozó. Három hónap alatt 90 jogalkotási dossziét zártak le, ami átlagban napi egy lezárt dossziét jelent. Az EU Tanácsa különböző közérdekű kérdésekben 84 ügyben fogalmazta meg végkövetkeztetéseit, dolgozott ki jelentéseket vagy fogadott el döntéseket – számolt be a román kormányfő.

Miniszterelnöki minőségében Dăncilă hat munkalátogatást tett ez idő alatt Brüsszelben, Bukarestben számos hivatali kollégáját fogadta, és számos csúcstalálkozón vett részt, amelyek során az állampolgári jogok és szabadságok egyenlőség elvén történő tiszteletben tartását, a döntéshozatalt megalapozó párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.

Románia az első ország, amely az Európai Gazdasági és Társadalmi Tanács plénuma előtt bemutatta mandátuma prioritásait, ennek során a a nemek közti egyenlőség jelentőségét emelte ki, és az antiszemitizmus, xenofóbia és gyűlöletbeszéd visszaszorításának fontosságát hangoztatta.

A Románia által kitűzött prioritáslista négy pillére – a konvergencia Európája, a biztonság Európája, a globális jelentőségű Európa és a közös értékek Európája – terén is számos sikert ért el az ország, amelynek elnöksége alatt olyan jelentős témák szerepeltek napirenden, mint a 2021-2027-es pénzügyi keret, a Brexit vagy a 2019-2024-es stratégiai menetrend. Fontos döntések születtek szociális, energiaügyi kérdésekben, illetve a klímaváltozás, az egységes digitális piac, az EU belső biztonsága és a gazdasági és pénzügyi unió terén.

“Hozzájárultunk az Európai Unió jövőjének körvonalazásához. Nagyobb fokú kohézió elérése érdekében léptünk fel. Egy biztonságosabb Európa és a külső határok megerősítése ügyében dolgoztunk. A digitalizációt és innovációt tűztük zászlónkra. (…) Az Európai Uniónak a világban és a térségben betöltött szerepe megerősítéséhez járultunk hozzá” – vonta le a következtetést Viorica Dăncilă.

A román miniszterelnök a beszámoló végén sok sikert kívánt Finnországnak, amely átvette a soros elnöki feladatokat az EU Tanácsának élén.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük