Felhívás!

Dăncilă indul az államelnök-választáson, ha pártja ezt kéri tőle

Dăncilă indul az államelnök-választáson, ha pártja ezt kéri tőle Románia

Ha a párt azt kéri tőle, indulni fog a novemberi államelnök-választáson – jelentette ki csütörtökön a DC Newsnak adott interjúban Viorica Dăncilă. A kormányfő hozzátette: egyelőre azon az állásponton van, hogy “más mögé áll be segíteni”.

A miniszterelnöktől többek között azt kérdezték, nem az lenne-e a természetes, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke legyen az alakulat államfőjelöltje, még akkor is, ha éppen a miniszterelnöki tisztséget tölti be.

“Ezzel egyelőre nem számoltam, úgy gondoltam, hogy lesz jelöltünk, és én miniszterelnökként és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként minden erőmmel támogatom, hogy megnyerje az elnökválasztást. De nem szeretném, ha gyávának hinnének. Ha a párt ezt kéri tőlem, akkor elfogadom, amit a párt mond, de pillanatnyilag úgy vélem, az lenne a jó, hogy legyen egy jelöltünk, és én őt támogassam. Számunkra fontos, hogy olyan ember mögé sorakozzunk fel, aki élvezi a párt bizalmát, akit minden területi szervezet támogat, aki egy bizalomhullámot hoz létre nemcsak tagságunk és szimpatizánsaink körében, hanem a többi polgár körében is, mert én egy jó eredményre számítok” – válaszolt Dăncilă.

Kifejtette: a párt képes erős kampányt szervezni, ugyanakkor elismerte, “talán hibáztak”, amikor nem fordítottak elég figyelmet arra, hogy megszólítsák a fiatalokat, a multinacionális vállalatok alkalmazottjait és a külföldön élő románokat.

Új szoftvert kell alkalmazni az államelnök-választásokra

Az elnökválasztásig egy másik szoftvert kell találni, hogy “a gyanú árnyéka” se merüljön fel a választások tisztaságával kapcsolatban, és meg kell oldani a párhuzamos szavazatszámlálás kérdését is – jelentette ki Viorica Dăncilă.

Kérdésre válaszolva kifejtette: nem gondolja, hogy Klaus Johannis sokat hozzátett a román EU-elnökség sikeréhez, viszont az államfő “igyekszik úgy beállítani a dolgokat, mintha a jó eredmények neki lennének tulajdoníthatóak”.

Dăncilă beszélt arról is: az államfő kizárólagos hatásköre, hogy döntsön valamely nagykövetség esetleges elköltöztetéséről, így Klaus Johannisnak kell állást foglalnia, hogy Románia izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe költöztetik-e, vagy Tel-Avivban marad.

A kormányfő ugyanakkor elítélte Klaus Johannis nyilatkozatait, miszerint a kormánynak nem lenne fedezete a bérek és nyugdíjak kifizetésére.

“Van pénz bérekre és nyugdíjakra, semmilyen problémánk nincs ezen a téren” – erősítette meg Viorica Dăncilă.

Azt mondta: hatékonyabbá kell tenni minden minisztériumot, és felül kell vizsgálni a Cioloş-kormány által kiadott határozatokat, amelyek értelmében olyan igazgatókat neveztek ki különböző helyekre, “akiknek nincsenek jól meghatározott teljesítménykövetelményeik”.

A miniszterelnök azt mondta, a nyár folyamán minden bizonnyal lesz kormányátalakítás, amelyet ősszel kormányátszervezés is követhet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.