Felhívás!

Dăncilă az Európai Bizottság leendő elnökével tárgyalt Brüsszelben

Dăncilă az Európai Bizottság leendő elnökével tárgyalt Brüsszelben Románia

Viorica Dăncilă kormányfő az Európai Bizottság (EB) leendő román tagjának portfóliójáról tárgyal kedden Brüsszelben Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott elnökével, akinek mandátuma november 1-jén kezdődik – tájékoztat a kormány közleménye.

Viorica Dăncilă július 29-én telefonon egyeztetett von der Leyennel, és egy megfelelő portfóliót kért a román biztos számára, amely tükrözze Románia súlyát és hozzáértését, amiről az Európai Tanács soros elnökeként is tanúbizonyságot tett.

A múlt heti iaşi látogatásakor Viorica Dăncilă elmagyarázta, hogy miért javasolta Rovana Plumbot és Dan Nicát európai biztosnak. Meglátása szerint Rovana Plumb, az Európai Parlament S&D csoportjának alelnökeként, Dan Nica pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti csoportjának vezetőjeként megfelelő tapasztalattal rendelkeznek, “nagyon jól ismerik az európai intézményrendszert és tisztában vannak az európai biztos tevékenységével”.

FRISSÍTÉS: Sor került a megbeszélésre

Az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnökével, Ursula von der Leyennel folytatott megbeszélést kedden Brüsszelben Viorica Dăncilă miniszterelnök. Többek között a jövendőbeli román uniós biztosról, az új összetételű EB prioritásairól és az Európai Unió (EU) 2019-2024-es időszakra szóló stratégiai menetrendjéről tárgyaltak.

A kormány közleménye szerint a miniszterelnök gratulált Ursula von der Leyennek az EB-elnöki tisztségbe való kinevezéséhez, ugyanakkor támogatásáról biztosította az európai projekt megerősítését célzó erőfeszítései terén. Az EB megválasztott elnöke köszönetet mondott Dăncilă kormányfőnek a román uniós elnökség által elért “kiváló” eredményekért – mutat rá a közlemény.

A megbeszélésen tárgyaltak a felek a jövendőbeli román uniós biztosról, arról, hogy melyik portfóliót kaphatja Románia. Emellett szó esett az egyeztetésen az új összetételű EB prioritásairól és az EU 2019-2024-es stratégiai menetrendjének gyakorlatba ültetéséről is. Ennek kapcsán Viorica Dăncilă ismertette Románia célkitűzéseit az energetikai biztonság biztosítása és a digitális ágazat terén, illetve a klímaváltozással, valamint az EU globális szerepével kapcsolatban – áll még a kommünikében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.