Felhívás!

Dăncilă a védelmi minisztérium kezelésébe adná az úzvölgyi katonatemetőt

Dăncilă a védelmi minisztérium kezelésébe adná az úzvölgyi katonatemetőt Románia

Viorica Dăncilă miniszterelnök Románia állami jelképeinek tiszteletben tartását követeli, és felelős magatartásra int mindenkit az úzvölgyi katonatemető ügyében, ugyanakkor felvetette, hogy a sírkertet a védelmi minisztérium kezelésébe adják.

A kormány szombaton kiadott közleménye szerint a miniszterelnök elítéli azokat, akik feszültségszítással próbálnak politikai tőkét kovácsolni az ügyből. Dăncilă elutasított minden olyan megnyilvánulást, amely a román állampolgárok közti viszályt táplálja, gyűlöletet szít, vagy az ország jelképeinek semmibe vételére uszít.

Ő inkább a párbeszédet részesíti előnyben, és olyan megoldást keres, amely a helyi román és magyar közösségek számára is elfogadható – hangsúlyozták. A kormányt a közlemény szerint az vezérli, hogy mindenki szabadon megemlékezhessen hőseiről, ugyanakkor tisztelegni akar mindazok emléke előtt, akik életüket adták a román nép szabadságának, méltóságának és területi egységének védelmében.

“Nagy figyelemmel követtem, hogy mi történt ezekben a napokban Úzvölgyében. Nem nyilatkoztam erről a témáról, mert nem akartam hozzájárulni a helyzet elfajulásához, de kollégáimmal azért dolgoztunk a kormányban, hogy a dolgokat a normális kerékvágásba tereljük, és hogy a helyi közösség, a románok és a magyarok által egyaránt elfogadott megoldásokat találjunk. A román állampolgárok etnikai hovatartozásuktól függetlenül megoldásokat várnak tőlünk, konkrét javaslatokat, nem ártó nyilatkozatokat (…), bármilyen megosztásra irányuló felbujtás, amilyet sajnos ezekben a napokban láttuk, elfogadhatatlan” – nyilatkozta a miniszterelnök.

A lehetséges forgatókönyvekre példaként említette, hogy a védelmi minisztérium vegye át az úzvölgyi temető kezelését, kidomborítandó annak nemzetközi jellegét, tekintettel arra, hogy ott több nemzet katonái nyugszanak, akik az első és második világháborúban estek el. A közlemény hozzáteszi: bármilyen döntést csak az összes érintett féllel történő egyeztetést követően hoznak meg.

Viorica Dăncilă felszólította az illetékes hatóságokat a közrend és valamennyi román állampolgár jogainak védelmére.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.