Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă a regisztrációs időszak meghosszabbítását kéri a külföldön élő román állampolgárok számára

Dăncilă a regisztrációs időszak meghosszabbítását kéri a külföldön élő román állampolgárok számára Románia

A külföldön élő román állampolgárok választói névjegyzékbe vételére megszabott határidő meghosszabbítását kérte az Állandó Választási Hatóságtól (AEP) Viorica Dăncilă.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök a külföldön élő románok fórumának megnyitó ünnepségén beszélt a témáról. A Bukarestben zajló eseményen a kormányfő rámutatott, a parlamenttel és a többi illetékes intézménnyel közösen elkezdték az előkészületeket az őszi államfőválasztás megszervezésére, a kormány elfogadott egy intézkedéscsomagot a szavazási folyamat megkönnyítése érdekében. Az egyik újdonság – emlékeztetett Dăncilă -, hogy a külföldön élő román állampolgároknak három nap áll majd rendelkezésükre, hogy leadják szavazatukat, ugyanakkor levélben is voksolhatnak. A kormányfő hozzátette, kérte az AEP-től, hosszabbítsák meg a határidőt, amíg a diaszpórában élők kérvényezhetik a választói névjegyzékbe vételüket, hogy minél többen élhessenek a levélszavazás lehetőségével.

Viorica Dăncilă kiemelte, az ötnapos fórum jó alkalom arra, hogy a résztvevők beszélgessenek azokról a tervekről és konkrét intézkedésekről, amelyeket azzal a céllal fogadott el a kormány, hogy az ország határain túlra vándoroltak kapcsolatban maradhassanak Romániával, esetleg a hazatérésre késztessék őket. Ezek között említette a miniszterelnök az Ukrajnában élő román diákok számára meghirdetett ösztöndíjprogramot, a különféle tájékoztató kampányokat, a konzuli díjak megszüntetését és a Start-up Nation programot.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük