Felhívás!

Dăncilă a Pro Romániával szövetkezne az államfőválasztás megnyerése érdekében

Dăncilă a Pro Romániával szövetkezne az államfőválasztás megnyerése érdekében Románia

Viorica Dăncilă miniszterelnök, szociáldemokrata pártelnök a Pro Románia párttal és más, nem parlamenti alakulatokkal szövetkezne az államfőválasztás megnyerése érdekében.

A miniszterelnök a Digi24 televízió szerda esti műsorában cáfolta, hogy meghívta volna a kormányba a Victor Ponta vezette Pro Romániát, de nem tartja kizártnak, hogy ez bekövetkezzen.

“Beszéltem Victor Pontával a PSD államfőjelöltjének támogatásáról, arról is, hogy hogyan gondolkodunk a kormányátszervezésről, a kormányzásról, a közeljövőben hozandó intézkedésekről, de nem született döntés a kormányba való belépésükről” – fogalmazott. Hozzátette, nem tartja kizártnak, hogy ez megtörténjen, de még nem egyeztetett kollégáival erről a lehetőségről. “Miután megtárgyaljuk majd ezt az országos végrehajtó bizottságban, meglátjuk, mi a helyes döntés” – nyomatékosította.

A PSD államfőjelöltje hozzátette, felveszik a kapcsolatot más, parlamenti képviselettel nem rendelkező pártokkal is – például a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárttal (PNTCD) vagy az Ökologista Párttal -, valamint a szakszervezetekkel, civil szervezetekkel is, hogy közös blokkot alakítsanak a novemberi választás megnyerése érdekében.

Viorica Dăncilă ugyanakkor megerősítette, hogy lemond a Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségéről, ha nem jut be az államfőválasztás második fordulójába.

Jobb párbeszédet szeretne az MCV kapcsán

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint “jobb párbeszédre” lenne szükség a román kormány és az európai intézmények között a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmussal (MCV) kapcsolatban.

A kormányfő bevallása szerint tárgyalt nemrég a témáról az Európai Bizottság még tisztségben levő első alelnökével, Franss Timmermansszal.

“Azt mondtam, hogy jobb párbeszédet szeretnék a kormány és az európai intézmények között. Úgy gondolom, hogy az európai intézmények szakértőinek Románia és – miért ne? – más tagállamok szakértőivel együtt meg kellene vizsgálniuk pontról pontra az MCV-be foglaltakat. Vannak dolgok, amelyeket gyakorlatba kell ültetnünk, és vannak dolgok, amelyeket nem ültethetünk gyakorlatba, mert ezzel sértenénk az alkotmány előírásait. De mindenképpen meg kell indokolni, ha valamit nem alkalmazunk, párbeszédre van szükség, és a román kormány, az igazságügyi minisztérium teljes mértékben nyitott lesz erre, mert azt szeretnénk, hogy lezáruljon az MCV” – fogalmazott Dăncilă a Digi24 televízió egyik műsorában.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.