Felhívás!

Dâmbovița megyében betiltották a “Tolvajlás nélküli Romániát” jelmondatot

Dâmbovița megyében betiltották a “Tolvajlás nélküli Romániát” jelmondatot Románia

Dâmbovița megye választási bizottsága betiltotta a “Tolvajlás nélküli Romániát” jelmondat használatát, amellyel a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kampányol országszerte a december 6-i parlamenti választásokra – közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

A hírügynökség az USR közleménye alapján azt írta: a hatóság lejárató szándékúnak minősítette a párt választási jelmondatát, és betiltotta használatát.

A Dâmbovița megyei választási bizottságnál a tavaly őszig kormányon, azóta pedig ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezete tett panaszt, mivel úgy értékelte: a szlogen diszkriminál, gyűlöletet szít, és hátrányosan érinti a választásokon induló összes ellenjelöltet. A PSD a választási törvény azon cikkére hivatkozott, amely tiltja az olyan választási üzeneteket, amelyek fajgyűlölet, zsidóellenességet, idegengyűlöletet, vagy bármely más hátrányos megkülönböztetésen alapuló gyűlölködést gerjesztenek, illetve igazolnak.

Az USR közleménye szerint a jelmondat nem egy embercsoport ellen irányul, hanem egy, az alkotmányban és a büntetőjogban is megjelenő értéket, alapelvet hirdet.

“Furcsának tartjuk, hogy egy politikai párt – ez esetben a PSD – hátrányos megkülönböztetésnek érzi, hogy tolvajlás nélküli Romániát akarunk” – kommentálta az esetet az USR, hozzátéve, hogy a központi választási bizottságnál fognak fellebbezni a Dâmbovița megyei döntés ellen.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.