Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Csütörtöktől már nem jelenik meg nyomtatásban a Szatmári Friss Újság

Csütörtöktől már nem jelenik meg nyomtatásban a Szatmári Friss Újság Románia

Csütörtöktől már nem jelenik meg nyomtatásban a Szatmári Friss Újság, Szatmár megye egyetlen magyar nyelvű napilapja.

Hirdetés
Hirdetés

A lapot kiadó Friss Press Kft. vezetője, Balázsi István szerdán közzétett közleményében a súlyosbodó energiapiaci változásokkal, a folyamatosan emelkedő papír- és nyomdaipari költségekkel magyarázta a takarékossági intézkedést.

A döntést nagyban befolyásolta, hogy szeptember 5-től bezárja kapuit a debreceni nyomda, ahol az újságot eddig nyomtatták, és a nyomdaváltás, valamint az október elejére már bejelentett 25 százalékos papíráremelés olyan kiadásokat körvonalazott, “amelyeket már nem lehetett bevállalni egy 5000-es példányszámú napilap esetében” – közölte.

A kiadóvezető hangsúlyozta: csak a nyomtatott Szatmári Friss Újság szűnik meg, az online felületen még gyorsabban és díjmentesen érhetik majd el az érdeklődők a Szatmár megyei híreket.

A nyomtatott Friss Újság megszűnését a Magyar Újságírók Erdélyi Egyesületének (MÚRE) igazgatótanácsa a romániai magyar sajtó szabadságára mért csapásként, és a szatmári magyarság anyanyelvi nyilvánossághoz, tájékozottsághoz való jogának megsértéseként értelmezte.

A MÚRE szerdai állásfoglalása szerint ami a Szatmári Friss Újsággal történt, az “a közösség kudarca, az érdekvédelem szégyene, mely azt üzeni: át kell gondolni, újra kell tervezni a romániai magyarság teljes médiastratégiáját”.

A Szatmári Friss Újság harminchárom évfolyamában csaknem tízezer lapszám jelent meg. Szatmár megye 344 ezer lakosa közül majdnem 113 ezer (34,7 százalék) vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson.

(MTI, fotó: Szatmári Friss Újság/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.