Következő lapszámunk kedden jelenik meg, ugyanis augusztus 15. hivatalos ünnep, Nagyboldogasszony napja.

Felhívás!

Csütörtökön írják alá a Románia európai elkötelezettségét megerősítő politikai megállapodást

Csütörtökön írják alá a Románia európai elkötelezettségét megerősítő politikai megállapodást Románia

Csütörtökön 16 órakor írják alá a Cotroceni-palotában a Románia európai elkötelezettségét megerősítő országos politikai megállapodást – jelentette be szerdán az Államelnöki Hivatal.

A nyilvános ceremónián részt vesz Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke, és Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke.

Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal folytatott konzultációk után, szerdán egy országos megállapodás aláírására kérte fel a parlamenti pártokat, amelynek célja, hogy megszilárdítsa Románia európai irányultságát.

Az államfő szerint a szóban forgó országos politikai megállapodásnak lényegében azt kell tartalmaznia, hogy törvénybe foglalják a korrupciós tettekért elítélt személyek amnesztiában vagy közkegyelemben részesítésének megtiltását, valamint törvényt hoznak arról is, hogy a kormánynak tilos sürgősségi rendeleteket hoznia a bűncselekmények, büntetőjog terén, valamint egyes hatóságok azon jogával kapcsolatban, hogy közvetlenül fordulhatnak alkotmánybírósághoz a rendeletek kapcsán. Ugyanakkor törvénybe kell foglalni a köztisztségeket elfoglaló személyek feddhetetlenségét garantáló intézkedéseket, felül kell vizsgálni az igazságügyi törvényeket; a büntető törvénykönyvet, valamint a büntetőeljárási törvénykönyvet kizárólag a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság ajánlásainak teljes körű tiszteletben tartásával lehet módosítani. A megállapodásban arra is köteleznék magukat a pártok az államfő óhaja szerint, hogy törvény révén biztosítják, hogy a román állampolgárok maradéktalanul és tényszerűen élhessenek szavazati jogukkal az ország határain belül és kívül egyaránt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.