Felhívás!

Csütörtök olvassák fel a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt

Csütörtök olvassák fel a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt Románia

A kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt csütörtökön, déli 12 órakor olvassák fel – döntötte el a parlament két házának egyesített házbizottsága.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke szerda délután jelentette be, hogy a PSD benyújtotta a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. Eugen Teodorovici a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyetlen olyan képviselője, aki nem írta alá a bizalmatlansági indítványt.

Ciolacu “az elmúlt harminc esztendő legkatasztrofálisabb kormányának” nevezte az Orban-kabinetet.
“A PNL-kormány – a világjárványtól a széleskörű megvesztegetésig” című dokumentum szerint a kormány képviselői a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott valamennyi szabályt megszegték. 

A Nemzeti Liberális Párton (PNL) és Népi Mozgalom Párton (PMP) kívül az összes többi párt képviselőivel tárgyalunk a bizalmatlansági indítvány támogatásáról – jelentette be hétfő délutáni sajtóértekezletén Marcel Ciolacu, a párt ügyvivő elnöke. Ciolacu szerint először fordul elő, hogy “nincs szürke a román politikában, csak fehér létezik és fekete”.

“Itt az ideje, hogy ezen a bizalmatlansági indítványon keresztül a polgárok megtudják, hogy ki van hatalmon és ki van ellenzékben” – hangoztatta az ügyvivő elnök.

Ciolacu elmondta: Victor Pontával már tárgyalt, és számít a Pro Románia szavazataira, és hozzátette: “ideje volna”, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is állást foglaljon, hogy hatalmon van-e vagy ellenzékben. Változatlanul támogatom egy nemzeti egységkormány felállítását, de a döntés az államfőé – nyilatkozta Marcel Ciolacu , a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke.

Ciolacu emlékeztetett: ő a második Orban-kormány beiktatásakor is javasolta az államfőnek, hogy hozzanak létre egy nemzeti egységkormányt, de az elnök elutasította azt. “Azt gondolom, hogy az államfő hibát követett el, teljesen másképp nézne ki ma Románia, ha egy hiteles kormány vezette volna” – hangoztatta az ügyvivő elnök . Amennyiben átmegy a bizalmatlansági indítvány, a Szociáldemokrata Párt (PSD) olyan személyt javasol kormányfőnek, aki “jelenleg nem tagja a pártnak”- mondta Marcel Ciolacu. 

A parlament egyesített házbizottsága hétfőn úgy döntött, hogy a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt csütörtökön, déli 12 órakor olvassák fel.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.