Felhívás!

Csúcsidényen kívül 2080 lej lesz a vakációs utalványok értéke

Csúcsidényen kívül 2080 lej lesz a vakációs utalványok értéke Románia

A vakációs jegyekre jogosult állampolgároknak ezentúl két választási lehetőségük lesz: vagy az egész éves használati jogra voksolnak, vagy pedig azt választják, hogy csak ez év bizonyos hónapjaiban használják fel azokat, és ez utóbbi esetben a voucherek összértéke 2080 lejre, azaz a minimálbérnek megfelelő összegre emelkedne, jelentette ki Bogdan Trif turisztikai miniszter szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

“A legrövidebb időn belül elfogadunk egy sürgősségi rendeletet, hogy az emberek már novemberben eldönthessék, milyen típusú utalványt kérnek a jövő évre. Beszéltem a turisztikai vállalkozások képviselőivel, és arra a következtetésre jutottunk, hogy mindenkinek jó lenne, ha az emberek 2080 lejt kitevő értékű vouchereket kapnak, ha azokat áprilisban és májusban, illetve októberben és novemberben használják fel” – hangsúlyozta Trif.

A jövő év egy másik újdonsága az lesz, hogy a jegyeket elektronikus formátumban, kártyán adják a felhasználóknak, és nem papírformátumban, mint eddig. A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy törvénybe ütköző az a gyakorlat, miszerint a vendéglátó egységek magasabb árakat számolnak fel, ha a turisták utalványokkal fizetnek. Trif arra biztatta az ezt tapasztaló személyeket, hogy tegyenek feljelentést a fogyasztóvédelemnél vagy a turisztikai minisztériumnál.

“Ebben az esetben mi kiszállunk és drasztikusan megbírságoljuk a vendéglátó egységet. A kiróható büntetés 50.000 és 100.000 lej között van” – mutatott rá Trif.

A miniszter szerint az év első hat hónapjában kiutalt vakációs jegyek összértéke egymilliárd lejre rúgott, ezeknek 10%-át a magánszektorban dolgozó alkalmazottak kapták.

Nyilvántartásba vennék a Booking és az Airbnb bérbeadóit

Meg kell szerezniük a turisztikai minisztérium engedélyét, vagy be kell jegyeztetniük magukat a helyi önkormányzatnál azon turisztikai egységek tulajdonosainak, akik az online platformokon – Booking.com vagy AirBnb – akarják bérbe adni ingatlanjukat, jelentette ki Bogdan Trif turisztikai miniszter szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

“Nincs szó arról, hogy betiltjuk az online platformokat. Sőt! Azt akarjuk, hogy ezeken keresztül csak olyan egységeket hirdessenek, amelyeknek megvan a turisztikai minisztérium által kiállított engedélye, vagy pedig ha magánszemélyekről van szó, olyan ingatlanokat, amelyek nyilvántartásba kerültek a helyi közigazgatásnál, amit költségmentesen, online meg lehet oldani. Jelenleg nincs nyilvántartásunk az online platformokon hirdetett szállásokról. Úgy vélem, hogy az állami hatóságoknak tudniuk kell, mely lakásokat adják ki ilyen módon” – fejtette ki Bogdan Trif.

A miniszter szerint a nyilvántartásba vételt követően ellenőrizni fogják a szállást nyújtó egységeket.

“Biztosak akarunk lenni, hogy minőségi szolgáltatást nyújtanak, és megfelelőek a higiéniai körülmények, a turisták biztonságban vannak” – mondta még a miniszter.

A szenátus már elfogadta az erről szóló törvénytervezetet, az ügyben a képviselőház lesz a döntő fórum.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.