Felhívás!

Csendőrségi vezető az AUR tüntetéséről: békés megmozdulás volt, urai voltunk a helyzetnek

Csendőrségi vezető az AUR tüntetéséről: békés megmozdulás volt, urai voltunk a helyzetnek Románia

A csendőrök végig megfigyelés alatt tartották a szenátus udvarára kedden behatolt tüntetőket, incidensek nem történtek – nyilatkozta a bukaresti csendőrség vezetője, aki szerint békés volt a Covid-igazolvány elleni megmozdulás, és a rendvédelmi szervek urai voltak a helyzetnek.

Cătălin Stegăroiu hangsúlyozta, a tüntetést “az egyik parlamenti alakulat” szervezte és bonyolította le több civil szervezet támogatásával, de nem jelentették be előzetesen, amit “sajnálatosnak” nevezett.

A parancsnok szerint a csendőrkordon azért hátrált néhány métert, hogy ne sérüljön meg senki, de állandó megfigyelés alatt tartották azt a 200-300 személyt, aki így bejutott az udvarra, incidensek nem történtek. Később a rendvédelmi szervek utasítására el is hagyták az udvart – nyomatékosította.

A fővárosi csendőrség szerint folyamatban van a tüntetők azonosítása és a bizonyítékgyűjtés, és meg fogják bírságolni a törvényszegőket.

Cătălin Stegăroiu azt is elmondta, hogy a csendőrkordonra gyakorolt nyomás miatt véletlenül megnyomódott az egyik könnygázspray feje, de ez elszigetelt eset volt, nincs tudomása arról, hogy sérülés történt volna emiatt.

Újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, több száz csendőrt vezényeltek ki a helyszínre, és végig urai voltak a helyzetnek, higgadtan kezelték az eseményeket, így senki nem sérült meg sem a tüntetők, sem a csendőrök közül.

A képviselőház udvarán tiltakozó 50 fős csoportról azt mondta, ezt a megmozdulást szervező parlamenti párt törvényhozóinak kabinetjében dolgozó személyek alkották, akiknek egy részét képviselők és szenátorok vitték be az udvarra autóval.

Kedd reggel a Románok Egyesüléséért Szövetség több törvényhozója és szimpatizánsa a parlament előtt tiltakozott a Covid-igazolvány bevezetése és a járvány miatti korlátozó intézkedések ellen.

117 bírságot róttak ki a keddi tüntetésen történt kihágások miatt

A parlament épületénél kedden lezajlott események miatt 117 bírságot róttak ki a csendőrök 198.800 lej értékben – közölte a fővárosi csendőrség.

Mindezek mellett 211 tüntető esetében állapítottak meg kihágást a Covid-19 járvány visszaszorítását célzó intézkedések be nem tartása miatt. Ezzel kapcsolatban 45 bírságot róttak ki 24.500 lej értékben – olvasható a tájékoztatásban.

A csendőrség ugyanakkor leszögezi, hogy továbbra is dolgozik a keddi tüntetésen társadalomellenes magatartást tanúsító személyek beazonosításán és megbüntetésén.

Két személyt hatósági felügyelet alá helyeztek

Hatósági felügyelet alá helyezett szerdán a bukaresti ötödik kerületi bírósági ügyészség két személyt, akik a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése elleni keddi tüntetés idején behatolt a parlament épületének udvarába.

Kihallgatásuk után egyikük azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az ‘alkotmányos jogát gyakorolva’ hatolt be az udvarra. Aurelian Gheorghe arra hivatkozott, hogy a Covid-igazolvány bevezetése korlátozza a munkához való jogát. ‘Nem bántam meg semmit, vállalom azt az áldozatot és a további következményeket’ – jelentette ki.

A másik gyanúsított közölte, hogy megtámadja a bíróságon a hatósági felügyelet alá helyezését. ‘Nem rongáltam meg semmit, csak azt skandáltam, hogy >>Szabadságot!<<. Én csak tiszteletben tartottam az alkotmányt’ – jelentette ki Cătălin Simion.

Arra a kérdésre, hogy kíván-e részt venni a továbbiakban is tüntetéseken, a férfi határozott igennel válaszolt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.