Felhívás!

Családon belüli erőszak: a távoltartási végzések 40 százalékát megszegik

Családon belüli erőszak: a távoltartási végzések 40 százalékát megszegik Románia

A pandémia okozta összezártság fokozza a családon belüli erőszak előfordulásának gyakoriságát. Óránként átlagosan egy nő hívja a 112-t, hogy bepanaszolja agresszív partnerét, megfelelő védőháló hiányában azonban sokan inkább csendben tűrik a bántalmazást – derül ki a Digi24 riportjából.

A tavalyi évben 51 nő esett a családon belüli erőszak áldozatául Romániában. A távoltartási végzések nem elég hatékonyak a jelenség megakadályozásában, a román rendőrség statisztikái szerint az ilyen végzések 40 százalékát ugyanis megszegik.

Márciusban például 800 nő kérte a rendőrség segítségét, és az esetek közel felében az agresszorok ismét felkeresték őket, hogy bosszút álljanak rajtuk. Sok esetben a bántalmazottak már nincs lehetőségük arra, hogy még egyszer segítségért forduljanak, mert már azelőtt gyilkosság áldozataivá válnak.

Bár a parlament megszavazta a törvényt, amely lehetővé teszi az agresszorok elektromos nyomkövetővel való megfigyelését, a rendszer széles körű bevezetéséig még több évnek kell eltelnie. Az első ilyen eszközöket 2022 márciusában kezdhetik el használni, eleinte azonban csak a fővárosban.

Az agresszorra rögzített lábbilincs GPS-helyadatai alapján a rendszer azonnal riasztja a rendőrséget, ha az illető a megsérti az előírt védelmi távolságot. A távolságot minden esetben a bíróság határozza meg, ehhez azonban az áldozatnak rendőrségi panaszt kell letennie.

Ehhez hasonló megfigyelőrendszert már a világ harminc országában használnak, a statisztikák szerint a nyomkövető felszerelése után az agresszorok 95 százaléka nem szegi meg a távolságtartási végzést.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.