Felhívás!

Csaknem félszáz településen okozott károkat a rossz idő, két személyt elsodort az ár

Csaknem félszáz településen okozott károkat a rossz idő, két személyt elsodort az ár Románia

Fákat döntött ki, utakat, gépkocsikat rongált meg és emberéletet is követelt az ország keleti részén tomboló ítéletidő pénteken. Leginkább a hirtelen lehullott nagy mennyiségű, négyzetméterenként 50 litert is elérő csapadék és a zivatarok idején felerősödő széllökések okoztak gondot.

A katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) szombati közlése szerint tizennyolc megye 49 településén okoztak károkat az esőzések és az áradások az elmúlt 24 órában.

A tájékoztatás szerint Bákó, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Kovászna, Dâmboviţa, Galac, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Hunyad, Hargita, Szeben, Neamţ, Teleorman és Vrancea megyében, valamint Bukarestben volt szükség a katonai tűzoltók közbelépésére. Tíz házból, 116 udvarból, 15 alagsorból kellett kiszivattyúzniuk a vizet, ugyanakkor egy lesodort tetőszerkezetet és az úttestre dőlt 15 fát kellett eltakarítaniuk. Ezek összesen hét járművet rongáltak meg.

A rossz idő emberáldozatokat is követelt: a Neamţ megyei Almaş településen elsodort a víz egy férfit, akit nem sokkal később megtaláltak ugyan, de már nem tudták újraéleszteni. A Bákó megyei Mănăstirea Caşin településen egy idős férfit sodort el az ár, miután összedőlt alatta a gyaloghíd. Őt még nem találták meg.

Egy Bákó megyei faluban megelőző intézkedésként elrendelték hét személy kitelepítését, mivel veszélybe került a házuk a közeli folyó megnövekedett vízszintje miatt. A Vrancea megyei Nereju község területén tíz munkást kellett kimenteni, akik egy tehervagonon kerestek menedéket az áradás elől.

Bukarestben is alagsorokat öntött el a víz, fákat döntött ki, és autókat rongált meg a vihar, sokhelyütt valóságos tavak keletkeztek az úttest helyén, mert a csatornahálózat nem tudta elnyelni a lehullott csapadékmennyiséget.

Két főúton – a DN 11-es országút Bákó megyei és a DN7-es országút Dâmbovița megyei szakaszán – ideiglenesen leállt a forgalom, mert víz és hordalék öntötte el az úttestet.

Az áramellátással három megye (Botoşani, Hargita és Neamţ) hét településén adódtak problémák, összesen több mint ötezer fogyasztó maradt ideiglenesen áram nélkül.

Călăraşi, Bákó és Vrancea megyében több helyen is dolgoznak még a katonai tűzoltók a jelentős mennyiségű csapadék okozta károk elhárításán – áll még a közleményben.

Az ország keleti részét sújtó ítéletidőt egy nagy nedvességtartalmú, a Fekete-tenger felett keringő ciklon okozta, amely várhatóan a következő napokban is jelentős mennyiségű csapadékot hord az országrészbe.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. június 19., 12:07
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Legyen már vége. Hazudnak. Álljunk ki jogainkért, megérdemeljük az esőmentes júniust. A dánoknál kánikula van. Ez diszkrimináció! !!!!