Felhívás!

Csak románt akar

Egyelőre nem sikerült érvényteleníttetnie Maros megye prefektusának a marosvásárhelyi iskolák többnyelvű feliratozására vonatkozó önkormányzati határozatot. A Maros Megyei Törvényszék ugyanis első fokon elutasította a prefektus kifogásait a tavaly májusban elfogadott önkormányzati határozattal szemben.

A múlt héten kimondott ítéletről a nyelvi jogok érvényesítéséért küzdő Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) tájékoztatott az egyik közösségi portálon. A civil szervezet emlékeztetett rá: Marosvásárhelyen mintegy 45 román-magyar vegyes tannyelvű óvoda, általános iskola, középiskola található. Ezekben a közérdekű tájékoztatás, a feliratozás kizárólag román nyelvű, a faliújságokon található irodalmi, történelmi szövegek egynyelvűek, csak a román közösség múltját és kultúráját mutatják be, a falakon nem látni egyetlen magyar nyelvű posztert, egyetlen magyar történelmi hős, költő vagy író képét sem.
A nyelvi környezetet kiegyensúlyozni hivatott önkormányzati határozatot a Szabad Emberek Pártja a CEMO segítségével dolgozta ki és nyújtotta be. A határozat kimondta, hogy magyarul is ki kell írni minden feliratot a marosvásárhelyi vegyes tannyelvű iskolákban, és a kétnyelvűség kialakításával a polgármesteri hivatal oktatásügyi igazgatóságának kell foglalkoznia.
A határozatot a prefektus megtámadta a közigazgatási bíróságon, de a CEMO kérésére a perbe három érintett magyar gyermek szülője is belépett, és az őket képviselő ügyvéd érvelése nyomán a törvényszék elutasította a prefektus keresetét. Az ítélet nem jogerős. A CEMO emlékeztetett, hogy panasza alapján 17 marosvásárhelyi iskola esetében állapította meg 2016-ban a diszkriminációt az Országos Diszkriminációellenes Tanács. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.