Felhívás!

Csak a francia méz nem jó

Az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársaiból álló bizottság vizsgálta ki, hogy Romániában is fennáll-e az eltérő minőségű élelmiszerek problémája.

A mezőgazdasági minisztérium által létesített bizottságnak volt a feladata kideríteni, hogy van-e példa Romániában arra, hogy a nemzetközi cégek eltérő összetételű és minőségű élelmiszertermékekkel látják el nyugat- illetve kelet-európai üzleteiket. Az ellenőrzések során márciusban 11 hipermarketben forgalmazott élelmiszereket vizsgáltak meg. Összesen 175 mintát vettek, 46-ot húsokból és hústermékekből, 16-ot halakból és haltermékekből, 46-ot tejből és tejtermékekből, 52-t gyümölcsökből és zöldségekből, 11-et mézekből és 4-et paradicsomszószokból. A megvizsgált termékek közül egyetlen élelmiszerfajta, egy Franciaországból származó méz nem felelt meg a minőségi előírásoknak, ennek a megengedettnél 50%-kal nagyobb volt egyik enzimatikus koefficiense. A méznek ez a sajátsága nem okoz közvetlen kárt a fogyasztó egészségében, csak a termék minőségének romlását jelzi.

Geronimo Răducu, az élelmiszer-biztonsági hatóság elnöke szerint az 500 grammos kiszerelésű mézből 108-at visszavontak, 288-at viszont már eladtak belőlük. Az összes többi élelmiszerminta megfelelt az előírásoknak, és nyomon követhető volt a termék – derül ki az ellenőrző bizottság jelentéséből. Szlovákia és Magyarország március elején hívta fel a figyelmet arra, hogy az uniós országok kettős mércét alkalmaznak a nyugat-, illetve a kelet-európai piaccal szemben a élelmiszerek minősége tekintetében. Február végén a magyarországi hatóságok jelezték, hogy a Magyarországon forgalomba kerülő Nutella, a Coca-Cola, a Nesquick kakó vagy a Knorr spagettiszósz rosszabb minőségű, mint a hasonló címkével Ausztriában forgalmazott termék.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.