Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Corlăţean: felszólítom az államelnököt, hogy hirdesse ki a Trianon-törvényt

Corlăţean: felszólítom az államelnököt, hogy hirdesse ki a Trianon-törvényt Románia

„Tegyen tanúbizonyságot nemzeti méltóságáról” és hirdesse ki a Trianon-törvényt – szólítja fel Klaus Iohannis államelnököt Titus Corlăţean szociáldemokrata szenátor kedd esti Facebook-bejegyzésében.

Hirdetés
Hirdetés

„Örvendek, hogy a képviselőház ma többségi szavazattal elutasította Klaus Iohannis államelnök igénylését a június 4-ét Trianon-emléknappá nyilvánító törvény újbóli megfontolására vonatkozóan. (…) Felszólítom Románia elnökét, hogy tegyen végre tanúbizonyságot nemzeti méltóságról és haladéktalanul hirdesse ki a törvényt, amely alapvető fontossággal bír a román identitásra és román államra nézve” – írta Corlăţean.

A szenátor – a törvénytervezet kezdeményezőjeként – megköszönte mindazoknak, akik megszavazták a törvényt, „tisztelegve ezzel a román ősök áldozata és hőstettei előtt”, akik lehetővé tették az egyesülést 1918. december elsején, illetve a trianoni békeszerződés megkötését.

A képviselőház kedden elutasította a Klaus Iohannis igénylését a június 4-ét Trianon-emléknappá nyilvánító törvény újbóli megfontolására vonatkozóan, és változatlan formában ismét elfogadta a jogszabályt.

A törvényt 175 támogató, 23 ellenszavazattal, 85 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.

A jogszabály Trianon-emléknappá nyilvánítja június 4-ét, amikor a központi, illetve a helyi hatóságok „a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító kulturális-oktató jellegű, illetve tudományos eseményeket szervezhetnek”, a közszolgálati televízió és rádió pedig ezzel kapcsolatos műsorokat foglalhat bele programjába.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások