Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ciucă szerint a brüsszeli tisztségviselők támogatják Románia schengeni csatlakozását

Ciucă szerint a brüsszeli tisztségviselők támogatják Románia schengeni csatlakozását Románia

Nicolae Ciucă miniszterelnök kijelentette csütörtökön, hogy az összes tisztségviselő, akivel Brüsszelben találkozott, biztosította őt Románia schengeni csatlakozásának támogatásáról.

A kétnapos brüsszeli látogatásának eredményeit ismertető sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta, hogy a schengeni csatlakozás feltételeinek teljesítését vizsgáló uniós szakértői bizottság „a lehető legpozitívabb” eredményre jutott, és Románia kész bármely uniós tagállam bármely kérdését tisztázni, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács pozitív döntése az ország megvalósításainak elismerésére alapozzon.

A miniszterelnök hozzátette, jómaga nem olvasta a szakértői testület jelentését, mert az nem nyilvános, információi a dokumentum megvitatásában részt vett romániai képviselőktől származnak. A pozitív jelentés szerinte újabb bizonyítéka annak, hogy Románia megtett mindent, amire szükség volt a schengeni csatlakozásért. „Mindez nem állhat le csatlakozásunk jóváhagyásának pillanatában, folytatnunk kell a munkát utána is” – nyomatékosította.

A Ciucă azt is elmondta, hogy bizonyos kérdéseket tisztázni kell még Hollandiával. Ennek érdekében Lucian Bode belügyminiszter levélben kérte holland hivatali kollégájától egy újabb vizsgálat jóváhagyását Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban.

„Meggyőződésem – és erre engednek következtetni a találkozókon és megbeszéléseken elhangzottak is -, hogy mindezek a problémák záros határidőn belül megoldódnak” – jelentette ki Ciucă.

A helyreállítási terv esetleges kiigazításairól is tárgyaltak az EB elnökével

Ciucă közlése szerint az Ursula Von der Leyennel folytatott szerdai egyeztetésen többek között arról is szó esett, miként lehet „kiigazítani” a román helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt bizonyos célkitűzéseket és mérföldköveket annak érdekében, hogy teljesíthetők legyenek 2026-ig.

A nyugdíjkiadásokat a GDP 9,4 százalékára korlátozó előírásról a miniszterelnök azt mondta: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy ez felváltható egy másik mutatóval, amelynek megszabásakor figyelembe veszik „a Világbank tanulmányát és egy, a pénzügyi fegyelemre vonatkozó mutatót”.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, az EB elnökével csak „elviekben” tárgyaltak a témáról, a technikai részleteket a szakértők beszélik majd meg.

Szóba került az egyeztetésen az ipar karbonmentesítésével kapcsolatos PNRR-előírások kiigazítása is. Ennek kapcsán megegyeztek abban, hogy készenléti üzemmódba helyezik azokat a termelőegységeket, amelyeket a PNRR eredeti változata szerint felszámolták volna, hogy szükség esetén, „pontosan megszabott eljárásokat követve”, bármikor ismét működésbe tudják állítani az ország energetikai biztonsága és a belső fogyasztás fedezése érdekében.

„Több hőerőmű felszámolása is bekerült a helyreállítási tervbe a szén-dioxid-mentesítési kötelezettségvállalásoknak megfelelően, de EU-szerte azt látjuk, hogy az energetikai válság miatt továbbra is használják a szenet az ellátás folyamatosságának biztosításáért” – érvelt a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă ugyanakkor leszögezte, hogy a közlekedési infrastruktúrát érintő célkitűzések is némi kiigazításra szorulnak.

A román kormányfő szerdán és csütörtökön tett hivatalos látogatást Brüsszelben.

A Sulina-csatornáról tárgyaltak Adina Văleannal

A Sulina-csatorna folyami forgalmi kapacitásának növelését célzó projektek befejezésének fontosságáról tárgyalt csütörtökön Brüsszelben a miniszterelnök Adina Vălean közlekedésért felelős uniós biztossal.

A brüsszeli találkozóinak eredményeiről beszámoló sajtótájékoztatóján Nicolae Ciucă elmondta, a kormány vállalása szerint év végéig kiállítják a beruházás jóváhagyásához szükséges dokumentumokat, hogy a projekt megkaphassa a szükséges finanszírozást.

Beszámolója szerint a kormányfő az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközről is tárgyalt Adina Văleannal. Ennek kapcsán szóba kerültek a Konstancát, Bukarestet, Brassót és Segesvárt érintő vasúti fejlesztések, a Temesvár, Karánszebes, Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Bukarest közötti vasúti közlekedési projekt folytatása és befejezése, valamint a második Duna-híd építésének folytatása.

Nicolae Ciucă elmondta, hogy a romániai közúti infrastruktúra fejlesztéséről és a Fast Danube elnevezésű román-bolgár projektről is tárgyalt a közlekedésért felelős uniós biztossal. 

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük