Hirdetés
Hirdetés

Ciucă: Románia csatlakozása az OECD-hez az ország modernizációs folyamatának betetőzését jelenti

Ciucă: Románia csatlakozása az OECD-hez az ország modernizációs folyamatának betetőzését jelenti Románia

Románia csatlakozása a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) annak a modernizációs folyamatnak a betetőzését jelenti, amelyet a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozás szilárdított meg – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön.

A párizsi munkalátogatáson lévő kormányfő részt vett a Tackling Growing Disruption nemzetközi gazdasági fórumon, amelyen Románia OECD-csatlakozásának jelentőségéről beszélt.

“Az elmúlt 30 év reformjai Romániában megerősítették ellenállóképességünket gazdasági és társadalmi téren. Ez a rugalmasság segít nekünk abban, hogy kezelni tudjuk az egymást követő válságok hatásait, amelyekkel nemcsak kontinensünknek, hanem az egész világnak szembe kellett és szembe kell néznie” – mondta a román kormányfő.

Az ukrán válsággal kapcsolatban támogató hozzáállást kért az üzleti szférától és a civil társadalomtól. Felidézte, hogy Románia segítő kezet nyújt az ukrán menekülteknek, mentsvára azoknak az ukrán cégeknek, amelyek ideiglenesen költöznek más országokba, de ez a támogatás hosszú távon fenntarthatatlan a versenyszféra, illetve a civilek támogatása nélkül. “Kérek mindenkit, hogy továbbra is aktív szerepet vállaljon anyagi támogatás, projektek kezdeményezése révén abban, hogy Ukrajna megnyerhesse a háborút” – mondta.

Az energetikai kérdés kapcsán Ciucă hangsúlyozta, elsődleges tét az orosz gáztól és kőolajtól való függetlenedés.

“Február óta az Európai Uniónak fel kellett gyorsítania az alternatív energiautak és -források keresését. Most már teljesen világos, hogy a transzatlanti partnerségnek nemcsak biztonsági és védelmi összetevője van, hanem egy nagyon erős energetikai dimenziója is. Az Egyesült Államok a konfliktus kezdetétől az Oroszországgal fennálló szerződések egyharmadának pótlására LNG-t szállít. Példátlan mozgósítás serkenti az új energetikai infrastruktúra kiépítését, amely összeköti Európát Észak-Afrikával vagy a Közel-Kelettel. Romániától Közép-Európáig, Lengyelországtól Görögországig új terminálok és LNG-összekötők működnek” – sorolta.

Hozzátette, nem szabad szem elől téveszteni az energetikai átállás célkitűzését, ugyanakkor téves lenne túl nagy megterhelésnek kitenni az ipart és a gazdaságot. Ezért Románia továbbra is az atomenergiára támaszkodik, míg tengeri és szárazföldi földgázkészletei átmeneti nyersanyagforrásként szolgálnak majd, hogy az energetikai átállás minél simább legyen.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük