Felhívás!

Ciucă az RMDSZ-szel közösen folytatta a kormányprogram kidolgozását

Ciucă az RMDSZ-szel közösen folytatta a kormányprogram kidolgozását Románia

Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szakértőivel és az RMDSZ képviselőivel közösen folytatta szombaton a kormányprogram kidolgozását – adta hírül a kormány sajtóirodája.

A tájékoztatás szerint Florin Cîţu PNL-elnökkel együtt megbeszélést folytattak a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának képviselőivel is, hogy meghatározzák a kormányprogramot érintő együttműködés és a parlamenti támogatás fő irányvonalait.

Ugyanakkor a délután folyamán a kijelölt miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnökkel, akivel abban állapodtak meg, hogy a kormányprogram véglegesítése és a PSD által javasolt tíz intézkedés megvizsgálása után tárgyalnak majd – derül még ki a tájékoztatásból.

Az RMDSZ gyermekvállalás-ösztönzést kért

Az RMDSZ a születésszám növelését célzó intézkedéseket javasolt a kormányprogramba, közölte a kormányalakítási tárgyalásokat követően Kelemen Hunor szövetségi elnök.

“Az RMDSZ politikájának középpontjában immáron három évtizede a romániai magyarok érdekvédelme és tágabban vett jóléte áll. Ezen az eltökéltségünkön nem változtatott sem a romániai politikai helyzet alakulása, sem a koronavírus-járvány okozta nehézségek. Sőt, a kialakult nehéz helyzet csak tovább bátorított bennünket abban, hogy a legalapvetőbb köteléket, a közösségünk támpillérét jelentő családokat erősítsük.

Azt mondjuk tehát, hogy nekünk szívügyünk a család! És nemcsak mondjuk, a szombati tárgyalásokon immár belefoglaltuk a kormányprogramba is azokat a javaslatainkat, amelyek ösztönzik a gyermekvállalást.

A legfőbbek ezek közül:

 • az új kormány részesítse adókedvezményben és adóleírásban a többgyermekes családokat a gyermekek számának függvényében;
 • nyújtson állami hiteltámogatást a lakásvásárlásra a fiatal családoknak a gyermekek számának függvényében;
 • nyújtson támogatást a legalább három gyermeket nevelő családoknak az autóvásárlásban;
 • biztosítson lehetőséget a nagyszülőknek és a felnőtt, munkanélküli testvéreknek, hogy gyesre menjenek, ha a szülő visszatér dolgozni;
 • terjessze ki országos szintre az afterschool programot;
 • támogassa az önkormányzatokat abban, hogy adókedvezményeket, esetenként adómentességet nyújthassanak a családosoknak” – írta a bejegyzésben Kelemen.

A PSD tíz sürgős intézkedést javasolt

Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök telefonon beszélt szombaton Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnökkel, rövidtávú intézkedéseket tartalmazó konkrét járványkezelési tervet kérve tőle, illetve azt, hogy foglaljanak bele a kormányprogramba a PSD által sürgősnek vélt tíz intézkedést.

A PSD közleménye értelmében a telefonbeszélgetésen Marcel Ciolacu leszögezte, minden kormány számára a járvány hatékony kezelése kell hogy legyen a prioritás, ezért a megbetegedések és az elhalálozások számának csökkentését célzó intézkedési tervet követelt a kijelölt kormányfőtől.

Ugyanakkor közölte Nicolae Ciucával, hogy várják a kormányprogramot, illetve a gazdaság hanyatlását megállítani hivatott intézkedéseket.

“Marcel Ciolacu elnök kérte a miniszterelnök-jelölttől, hogy foglalják bele a kormányprogramba a PSD által javasolt tíz sürgős egészségügyi, gazdasági és a szociális intézkedést” – fogalmaznak.

Mindezekről mélyrehatóbban tárgyalnak majd a felek egy, a napokban sorra kerülő megbeszélésen – áll még a közleményben.

Korábban a nap folyamán Marcel Ciolacu azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy ha meg is szavazzák a parlamentben az új kormány beiktatását, a kabinet legfeljebb február 1-jéig élvezi majd a támogatásukat.

“Végső soron egy politikai fegyverszünetről beszélünk a járványhelyzet és az energiaválság megoldása érdekében. Egy pillanatig sem volt szó arról, hogy a következő három évre szólna ez” – magyarázta.

Megkérdezték tőle, lát-e esélyt arra, hogy a PSD is belépjen a kormányba. A pártelnök azt mondta, erről eddig nem tárgyaltak.

“Lássuk, hogy néz ki a kormányprogram, milyen intézkedéseket tartalmaz, belefoglalják-e a PSD 10 intézkedését, illetve milyen határidőket szabnak ezek gyakorlatba ültetésére, mert itt már nem politikáról, hanem a románok prioritásairól van szó” – nyomatékosította.

Azt is elmondta, a Nicolae Ciucával való egyeztetés után döntenek arról, hogy támogatja-e a PSD a kormány beiktatását vagy sem.

Kérdésre válaszolva Ciolacu leszögezte, alakulata sem kormánytisztségekre, sem a képviselőház elnöki tisztségére nem tart igényt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 24., 14:59
  ÉRTÉKELÉS: 2

  ” harom evtizede……jolete all”.Majd beszelunk a jovo husvet korul amikorra a lakossag haromnegyedenek tartozasa lessz a futtes a villanyaram es egyebb szolgaltatasokra.Harminc ev alatt csinaltatok ”egy allam ket rendszert”.Egyik felen a lakossag nagy tobbsege es TI a kivaltsagosok a TORVENY FOLOTTIEK,a folso 10000.