Felhívás!

Ciucă: április 1-jétől újfajta energiaszámla-támogatási rendszer lép életbe

Ciucă: április 1-jétől újfajta energiaszámla-támogatási rendszer lép életbe Románia

Újfajta támogatási rendszer lesz érvényes április 1-jétől a havonta legtöbb 300 kilowattóra elektromos energiát elhasználó háztartási fogyasztókra – jelentette ki kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A kormányfő munkaülésre hívta össze a pénzügy-, az energiaügyi, a mezőgazdasági, a vállalkozásokért és turizmusért felelős és a környezetvédelmi minisztert, valamint az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnökét, hogy újabb intézkedéscsomagot dolgozzanak ki a megnövekedett energiaárak okozta sokk enyhítésére.

“Az embereknek garanciákra van szükségük arra, hogy korrekt módon számlázzák ki nekik az elfogyasztott áramot és gázt” – nyomatékosította, hozzátéve, hogy a vállalkozásoknak is szükségük van a támogatásra a jelenlegi nehéz időszakban.

Rámutatott, a lakosság energiadrágulással szembeni védelmét szolgáló intézkedések hatékonyságának garantálása érdekében a szolgáltatók ismét ki fogják állítani azokat a számlákat, amelyeket a megszabott fogyasztási küszöbértékek mellőzésével bocsátottak ki. Arra az időszakra, amíg elvégzik az újraszámolást, nem számolnak fel büntetést – magyarázta.

Április 1-jétől a havonta legtöbb 300 kilowattóra elektromos energiát elhasználó háztartási fogyasztókra újfajta támogatási rendszer lesz érvényes, amely egyebek mellett magában foglalja az 5 százalékos áfát, valamint a zöldbizonylat és a kogenerációs bónusz kompenzálását. Hasonló támogatási mechanizmust dolgoznak ki a földgáz esetében is – ígérte Ciucă.

A mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot érintő támogató intézkedéseket február 1-jétől lépteti életbe a kormány és július 1-jéig maradnak érvényben. Ugyanakkor mérlegelik egy másik, a kis- és középvállalkozásokat érintő támogatási mechanizmus bevezetését.

A bejelentett intézkedéseket a soron következő koalíciós ülésen is ismertetik – mondta még a kormányfő.

Ciolacu: nem csupán a villamosenergia, hanem a földgáz áfáját is csökkenthetjük, és már február elsejétől

Marcel Ciolacu PSD-elnök kedden bejelentette, hogy a kormánykoalíció vezetőinek következő találkozóján javasolni fogja, hogy ne csak a villamosenergia, hanem a földgáz áfáját is csökkentsék.

“Örülök, hogy Ciucă miniszterelnök úr egyetértett a PSD javaslatával, és megértette, hogy további intézkedéseket kell elfogadni az energiaválság hatásaival szembesülő románok védelmében. A ma (kedd – szerk. megj.) bejelentett intézkedések helyesek, de ennél többre van szükség” – írta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésében.

Leszögezte, a kedden meghozott döntés mintájára a földgáz áfáját is le lehet csökkenteni, és nem április elsejétől, hanem már február elsejétől, mert a “lakosság zsebe nem áprilisban érzi meg leginkább az energiaszámlákat”.

Ciolacu Lengyelország példáját hozta fel, amely február elsejétől nullára csökkenti a földgáz, a műtrágya és az élelmiszerek áfáját, és jelentősen csökkenti az üzemanyagokra kivetett áfát is.

“Ez a helyes reakció az állam részéről, amelyet követendő modellként fogok javasolni a koalíciós vezetők soron következő találkozóján” – írta a PSD-elnök.

Hozzátette, rendkívüli helyzetekben egy kormány “kivételes intézkedésekkel” bizonyíthatja, hogy valóban törődik polgáraival.

“A válságot nem úgy oldjuk meg, hogy miniszterek panaszkodnak a televízióban, hogy egy állami tulajdonú energiaipari vállalat meglopja a románokat, de még csak nem is váltják le a vállalat vezetését, ahol a minisztérium részvényes. A válságot nem papírra vetett energiastratégiákkal vagy a klímaváltozással kapcsolatos nagyszabású tervekkel oldjuk meg. Hanem bátor, egyszerű és gyors döntésekkel, amelyek valóban meggátolják a románok életszínvonalának csökkenését” – szögezte le Ciolacu.

Cîţu kampányízűnek tartja Ciolacu javaslatát

Kampányízűnek érzi a a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a szociáldemokrata pártelnök arra vonatkozó javaslatát, hogy február 1-jétől csökkentsék a villamos energia és a földgáz áfáját.

“Ez egy kampánybejegyzés volt, de emlékeztetni szeretném a koalíciós partnereket, hogy csak 2024-ben lesznek a választások” – válaszolt a felvetésre Cîţu a közszolgálati televízió egyik kedd esti műsorában.

A liberális pártelnök ugyanakkor hangsúlyozta, nagy felelősséget jelent a költségvetési bevételek csökkenésével és az államháztartási hiány emelkedésével járó ígéreteket tenni a lakosságnak, ezért “feltételezi”, hogy Ciolacu előzetesen egyeztetett erről a pénzügyminiszterrel.

“Egyébként papíron sokat lehet mondani és sok mindent lehet ígérni, béremelést is, nyugdíjemelést is, áfacsökkentést is. A problémák akkor kezdődnek, amikor meg kell jelölni az ehhez szükséges forrásokat” – mondta a PNL vezetője.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások