Felhívás!

Ciucă: a PNL azzal bízott meg, hogy megoldásokat keressek egy kisebbségi kormány támogatására

Ciucă: a PNL azzal bízott meg, hogy megoldásokat keressek egy kisebbségi kormány támogatására Románia

Nicolae Ciucă kijelölt kormányfő a Dacian Cioloş USR-elnökkel való találkozója előtt kijelentette, az a mandátuma a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről, hogy megoldásokat keressen egy kisebbségi kormány támogatására, és ennek érdekében minden olyan párttal tárgyalásokat fog folytatni, amely megérti, hogy véget kell vetni a politikai válságnak.

“Azért jöttem, hogy párbeszédet indítsak, és megoldásokat keressünk” – nyilatkozta Ciucă a parlamentben, az USR képviselőivel való megbeszélése előtt.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy elkészült az új kormányprogram.

Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kormányra lépni, Ciucă kifejtette, hogy telefonon beszélt Marcel Ciolacu PSD-elnökkel a kormányprogramról, és megvizsgálják azt a 10 intézkedést, amelyet a szociáldemokraták javasoltak.

USR: nem fogunk bizalmat szavazni egy kisebbségi kormánynak

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem fog bizalmat szavazni egy kisebbségi kormánynak – jelentette ki hétfőn Ionuţ Moşteanu, az alakulat alelnöke és szóvivője.

Az RFI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, jelenleg nem kisebbségi kormányra van szüksége az országnak, és emlékeztetett, hogy két héttel ezelőtt, amikor Dacian Cioloş USR-elnök kijelölt kormányfőként lépéseket tett a kormánykoalíció újraélesztésére a volt koalíciós partnerek elutasították ajánlatát.

A kormányalakítással jelenleg megbízott Nicolea Ciucă “a szokásos lépéseket teszi meg”, azaz tárgyal minden politikai párttal.

Arra a kérdésre, hogy az USR milyen körülmények között egyezne bele, hogy ismét koalícióra lépjen a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az RMDSZ-szel, Moşteanu azt válaszolta, hogy “miután Iohannis államelnökön keresztül a PNL kijelentette, hogy az USR a kútfője minden problémának”, és furcsa módon a Szociáldemokrata Pártban (PSD) látja a megoldást egy sor problémára, ez a forgatókönyv jelenleg nem is téma a kormányalakítási tárgyalásokon.

“Már vagy két hónapja, amióta Cîţu kormányfő szétrobbantotta a koalíciót, ugyanaz a forgatókönyv van érvényben” – nyomatékosította Moşteanu.

A stabil támogatottsággal rendelkező kormányhoz három alakulatra – PNL, USR és RMDSZ – van szükség, a kormánykoalíció helyreállításához azonban a PNL-nek módosítania kellene a vezetőtestületei által hozott döntésekene, és nyilvánosan be kellene jelentenie, hogy tévedett az USR-vel kapcsolatban, és akkor tárgyalóasztalhoz lehetne üli. Az adott körülmények között azonban ez a perspektíva nagyon távoli, és nagyon sok bizonytalan körülmény hátráltatja, szögezte le az alakulat alelnöke.

Hozzátette, “egy 26%-os támogatottsággal rendelkező párt nem állíthatja azt, hogy isteni küldetése van egy önmaga köré építendő kormány alakítása érdekében tárgyalásra hívni a pártokat”.

FRISSÍTÉS: Eredménytelenül zárult a találkozó

Eredménytelenül zárult a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Nicolae Ciucă hétfői találkozója. Az USR elnöke, Dacian Cioloş közölte a kijelölt miniszterelnökkel, hogy pártja a koalíció helyreállításának a híve, és nem támogat egy kisebbségi kormányt.

Erről maga Nicolae Ciucă számolt be a sajtónak a találkozó után. Közölte, hogy az USR álláspontját ismertetni fogja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségével, amelyik dönteni fog a további lépésekről.

Hozzátette, nem volt felhatalmazva arra, hogy a koalíció helyreállításáról tárgyaljon Dacian Cioloşsal.

A kijelölt miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre nincs betervezve találkozója a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, Marcel Ciolacuval. “Tárgyalni fogunk, nyitva tartjuk a dialógus lehetőségét (…)” – jelentette ki.

Nicolae Ciucă elmondta, azért kérte egy kisebbségi kormány támogatását az USR-től, mert az ország nagyon nehéz helyzetben van. “Azt kértem, hogy mindannyian tanúsítsunk politikai érettséget, és az ország érdekeit szolgáló döntést hozzuk meg” – magyarázta.

A kijelölt miniszterelnök közölte azt is: még nem adta fel a reményt, hogy sikerrel tudja teljesíteni a kormányalakítási megbízását. “Ha úgy látom, hogy erre már nincs esély, akkor ennek megfelelően lépek” – fogalmazott Ciucă, hozzátéve, hogy “minden emberileg lehetségest megtesz” a kormánya beiktatása érdekében.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: az RMDSZ-szel közösen vasárnap este véglegesítették a kormányprogramot, de a miniszteri tisztségek elosztásáról még nem tárgyaltak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások