Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ciucă: a nyugdíj nem lehet nagyobb a nyugdíjas korábbi fizetésénél

Ciucă: a nyugdíj nem lehet nagyobb a nyugdíjas korábbi fizetésénél Románia

A speciális nyugdíjakat szabályozó sürgősségi rendelet rögzíteni fogja, hogy a nyugdíj nem lehet nagyobb a nyugdíjas korábbi fizetésénél – jelentette ki szerdán Târgoviştén a miniszterelnök.

Sajtótájékoztatóján Nicolae Ciucă annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy az országos helyreállítási tervben Románia vállalta a nem hozzájárulás-alapú nyugdíjak helyzetének rendezését az idei év végéig. Marius Budăi munkaügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormány a Világbank ajánlásai alapján, sürgősségi rendelettel készül szabályozni ezeket a juttatásokat. A nemzetközi pénzintézet többek között azt is szorgalmazza, hogy a kormány növelje a speciális nyugdíjban részesülő személyek nyugdíjkorhatárát.

A miniszterelnök elmondta, hogy ez a nyugdíjkorhatár-növelés fokozatos lesz. Hangsúlyozta azt is, hogy a Világbank javaslata szerint a katonai nyugdíjak rendszere a jelenlegi formájában megőrizhető. Hozzátette: ezt azért tartotta fontosnak megemlíteni, mert a “különböző pletykák” riadalmat keltettek a nyugállományú katonák körében.

A sajtótájékoztatón részt vett a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu is, aki közölte: a nyugdíjemelés kérdésében a kormányfőjével azonos állásponton van. Szavai szerint szociáldemokrata politikusként méltánytalanságnak tartaná, ha egységesen növelnék januártól a nyugdíjakat.

“Kicsit igazságtalannak tűnik számomra, hogy egy 18.000 lejes nyugdíjat 2700 lejjel, azaz 15 százalékkal emeljünk, miközben egy 2000 lejig terjedő nyugdíj az ugyanakkora arányú növeléssel csak nagyon kis összeggel emelkedne. Lehetőség van arra, hogy más forrásokat is találjunk a dolgok kiegyensúlyozására. De szilárd meggyőződésem, hogy a helyes döntést fogjuk meghozni, amivel mindenkinek segítünk” – jelentette ki Ciolacu.

A PSD elnöke szerdán a kormányfővel együtt a román hadseregnek is kamionokat gyártó petreşti-i (Dâmboviţa megye) IVECO-üzemet látogatta meg.

forrás: Agerpres

fotó: 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük