Felhívás!

Ciucă: a kormány elemzi Kijev kérését, hogy Románia fegyvereket szállítson Ukrajnának

Ciucă: a kormány elemzi Kijev kérését, hogy Románia fegyvereket szállítson Ukrajnának Románia

Románia fontolóra veszi Kijev arra vonatkozó kérését, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának – jelentette ki szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Ciucă úgy fogalmazott a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján, hogy továbbra is “elemzik” az ukrán kormány kérését, és döntést fognak hozni erről.

Nicolae Ciucă miniszterelnök, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter kedden látogatott Kijevbe, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Ciucă beszámolója szerint a megbeszélések fő témája a Románia által felajánlott gazdasági és humanitárius intézkedéscsomag volt.

A román miniszterelnök kijelentette, hogy Románia kész részt venni Ukrajna újjáépítésében, és nyitott olyan ukrán vállalatok befogadására, amelyek működése ellehetetlenült Ukrajna területén.

A tárgyalások során Zelenszkij elnök azt ígérte, hogy az ukrajnai román kisebbség ugyanazokban a jogokban fog részesülni, mint a Romániában élő ukrán kisebbség – számolt be a kormányfő.

Úabb átkelőhelyeket nyithatnak a román-ukrán határon

Románia vizsgálja annak lehetőségét, hogy újabb átkelőhelyeket nyissanak meg a román-ukrán határon – közölte szerdán a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă sajtótájékoztatón számolt be a keddi kijevi munkalátogatása alkalmával folytatott megbeszélésekről.

A kormányfő azt mondta, Bogdan Aurescu külügyminiszterrel vizsgálják annak lehetőségét, hogy újabb átkelőhelyeket nyissanak a román-ukrán határon. Az ezzel kapcsolatos döntéseket az ukrán külügyminiszterrel közösen közlik majd – szögezte le.

A miniszterelnök hangsúlyozta a 2020-ban megnyitott Isaccea-Orlivka határátkelő fontosságát, illetve a közúti áruszállítás liberalizálásának jelentőségét, amely április 5-étől lépett érvénybe az ukrajnai fuvarozók számára.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 28., 11:14
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Milyen érdekes ez a szeressük egymást játék
  Januárban Zeli még azt mondá ,hogy Románia elfoglalta Ukrajna szent földjét 1918
  után,azt a szent földet amelyet 1917 -ben Lenin elvtárs hozott létre Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság néven és amely a dicsőséges Szovjetúnió része volt.Ukrajna csak 1991 -től létezik ,mint a világ egyik legkoruptabb országa.Zelinek állitólag ,csak’
  majdnem 1 milliárd dollárka vagyonocskája van.Milyen jogokat adna csak a románoknak,amelyeket a romániai ukránok
  élveznek?Ugye a ruténokat(ruszinokat)is oda számítják akik nem tartják magukat ukránoknak és görök -katolikusok.Vannak ukrán iskolák,egyetemek,újságok stb?
  Akkor miről is beszélünk?Hát igen ,majd lehetséges lesz ,hogy a boltban 2 észak-bukovinai román románul is beszélhessen.
  A kis hamis szinészecske epizód szerepe.