Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

FRISSÍTVE: A jövő évi költségvetés kidolgozása után születhet döntés a nyugdíjemelésről

FRISSÍTVE: A jövő évi költségvetés kidolgozása után születhet döntés a nyugdíjemelésről Románia

A 2023-as állami költségvetés kidolgozása után születhet döntés a nyugdíjemelésről – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök egy szerda esti rendezvényen.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnököt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pártelnöki minőségében faggatták arról az újságírók, véleménye szerint mennyivel kellene megemelni a nyugdíjakat. A PNL első alelnöke, Rareş Bogdan ugyanis a napokban úgy nyilatkozott, hogy a nyugdíjakat 16%-kal kell növelni, és ha Adrian Câciu pénzügyminiszter nem találja meg erre a megoldást, akkor “haza kell mennie”.

“Függetlenül attól, hogy melyik pártnak vagyunk a vezetői, felelősek vagyunk azért, hogy az állampolgároknak őszintén és a kormány lehetőségeinek figyelembevételével mindig az igazságot mondjuk” – felelt a kormányfő, aki szerint az említett kijelentés két politikus közötti vitát tükrözi, de a kormány szintjén nem lehet a nyugdíjemelésre utaló kijelentéseket tenni mindaddig, amíg el nem készült a 2023-as államháztartási törvény tervezete.

“Bízhatnak benne, hogy kommunikálni fogjuk a koalícióban meghozott döntést” – zárta nyilatkozatát Nicolae Ciucă.

Ciolacu: még nem terjesztettünk elő javaslatot az emelés mértékéről

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is szükségesnek tartja a nyugdíjemelést, de ennek mértékére vonatkozóan még nem született javaslat – nyilatkozta csütörtökön Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök. A liberálisok vezetője, Nicolae Ciucă miniszterelnök leszögezte, nem szabad olyan számokat emlegetni a téma kapcsán, amelyekre nincs költségvetési fedezet.

A két koalíciós párt vezetőjét a munkaügyi miniszter nyugdíjemeléssel kapcsolatos múlt heti bejelentése kapcsán faggatták az újságírók.

“Az a lényeg, hogy jómagam is, és a miniszterelnök is szükségesnek tartjuk a nyugdíjemelést” – hangoztatta Ciolacu. Hozzátette, arról, hogy milyen mértékű lenne az emelés, még nem terjesztettek elő javaslatot, a koalíciót alkotó három párt közösen dönt majd erről.

“Egy felelősségteljes döntésről beszélünk, és nem szeretnénk bedobni a közbeszédbe olyan számokat, amelyekre nincs költségvetési fedezet” – egészítette ki Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy első olvasatban már októberben megvitatják a 2023-as állami költségvetés tervezetét, és novemberben a parlament elé terjesztik elfogadásra.

Marius Budăi munkaügyi miniszter augusztus 31-én jelentette be, hogy a Szociáldemokrata Párt több szociális intézkedésre is javaslatot tesz a koalícióban. Azt mondta, a jelenlegi 1000 lejről 1100 lejre nőhet január 1-jétől a minimálnyugdíj, a nyugdíjpont értékét pedig a jelenlegi 1586 lejről 1745 lejre emelnék. Az intézkedések 11 milliárd lejes terhet rónának a költségvetésre.

(Agerpres, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.