Felhívás!

Cîţu visszavonta a rendeletet, amely miatt menesztette az egészségügyi minisztert

Cîţu visszavonta a rendeletet, amely miatt menesztette az egészségügyi minisztert Románia

Az ügyvivő egészségügyi miniszteri tisztséget is betöltő Florin Cîţu miniszterelnök szerda este visszavonta a 2021/506-os egészségügyi miniszteri rendeletet, amely új szabályokat szabott volna meg a karantén bevezetésére.

A rendelet visszavonására vonatkozó határozat szerda este meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.

Kedden megjelent egy, a 2020/1309-es egészségügyi miniszteri rendeletet módosító jogszabály a SARS-CoV-2-vel történő megfertőződések megelőzésére és korlátozására vonatkozó intézkedések alkalmazásáról.

A keddi rendelet szerint a területi karantént a 100.000 főnél nagyobb lélekszámú városokban akkor lehetett volna bevezetni, ha az illető településsel kapcsolatban legalább 60 pont gyűl össze a következő tényezők alapján: az elmúlt 7 napban végzett tesztek száma, az elmúlt 14 nap során regisztrált pozitív esetek száma, a 14 nap alatt regisztrált fertőzöttségi ráta, a fertőzöttségi ráta növekedő vagy csökkenő tendenciája az utóbbi 14 napra számítva, a fertőzési gócok és sürgősségi esetek száma, a megyében lévő intenzív terápiás helyek telítettsége, a COVID-betegeknek fenntartott kórházi helyek telítettsége.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes kedd este úgy nyilatkozott, hogy szükség volt erre a rendeletre, mert az előző szabályozás nagyon “homályos” szempontokat szabott meg.

Florin Cîţu miniszterelnök azonban szerda este a rendelet visszavonásáról döntött.

Cîţu: az új karanténszabályokat nem hagyta jóvá a CNSU

A karantén elrendelésével kapcsolatos új szabályokról szóló miniszteri rendeletet nem hagyta jóvá az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU), ezért nem kellett volna megjelentetni azt – nyilatkozta a kormány csütörtöki ülését követően a miniszterelnök.

Florin Cîţu azt mondta: a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos minden intézkedést jóvá kell hagynia a CNSU-nak – e jóváhagyás hiánya volt a probléma a szóban forgó rendelettel.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.