Felhívás!

Cîţu: több kormányfőjelöltet javasolunk az államfőnek

Cîţu: több kormányfőjelöltet javasolunk az államfőnek Románia

Több miniszterelnök-jelöltet is fog javasolni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) az államfőnek – számolt be Florin Cîţu a két alakulat kormányalakítási tárgyalásainak vasárnapi fordulója után.

A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a PNL elnöke nem említett neveket, és nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy szerepel-e a majd a kormányfői tisztségre javasolt személyek között. “Döntésünket ismertetni fogjuk” – jelentette ki.

Florin Cîţu elmondta, nem tudni még, hogy mikor konzultálnak a PNL és a PSD vezetői az államfővel a miniszterelnök-jelöltekről, de szeretné, ha a találkozót legkésőbb hétfőn megtartanák. Közölte, hogy a vasárnapi megállapodásuk szerint hétfőn véglegesítik a kormányprogramot, utána térnek rá a koalíciós megállapodás kidolgozására.

A politikus beszámolója szerint vasárnap megállapodás született a felek között a nyugdíjak és a gyerekpénz január elsejei emeléséről. A nyugdíjemelés mértéke vélhetően meghaladja majd a 7 százalékot, de a pontos arányt csak a későbbiekben, a szükséges költségvetési kiadások ismeretében határozzák meg. A gyerekpénz a hatályos törvény által előírt módon nő, “apró módosításokkal” – sorolta Florin Cîţu.

Az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség felszámolásáról elmondta: a PSD is olyan megoldást támogat, amelyik tiszteletben tartja az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus ajánlásait. “Az egységes adókulcs pedig marad” – zárta sajtónyilatkozatát a PNL elnöke.

A PSD elnöke, Marcel Ciolacu a kormányalakítási tárgyalások vasárnapi fordulója után az újságíróknak azt mondta: két megoldás javasolnak majd az államfőnek. Az egyik szerint a kormányfői tisztséget a két pártelnök felváltva fogja betölteni, a másik szerint a két párt javasol egy közös miniszterelnök-jelöltet. “Lássuk, hogy melyik variánst választja az államfő” – mondta a politikus.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.