Hirdetés
Hirdetés

Cîțu: nem fogjuk államosítani a kötelező magánnyugdíj-rendszert

Cîțu: nem fogjuk államosítani a kötelező magánnyugdíj-rendszert Románia

Florin Cîţu miniszterelnök kijelentette, hogy amíg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányon van, nem fogják államosítani a kötelező magánnyugdíj-rendszert.

Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Bizottság (EB) nem kérte tőle ezt, az EB-t a romániai nyugdíjrendszer fenntarthatósága foglalkoztatja, szögezte le Cîţu a Digi24 hírtelevízió hétfő esti műsorában. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormánykoalíció meggyőződésből tart ki amellett, hogy nem kell államosítani a kötelező magánnyugdíj-rendszert.

A miniszterelnök arra is rámutatott, hogy az EB-vel való tárgyalásokon nem hangzott el, hogy “x vagy y évig ki kell tolni a nyugdíjkorhatárt”, csak azt a javaslatot ismételték el, hogy Romániának legyen egy fenntartható nyugdíjtörvénye.

“És még van valami, amit meg kell beszélnünk az EB-vel, valami, ami a józan észhez kötődik: ne legyen többé alkalom szülte nyugdíjemelés. Mint például akkor, amikor egy politikai párt a választások küszöbén hirtelen 40%-os nyugdíjemelést eszközöl. Ezek az intézkedések destabilizálják a nyugdíjrendszert” – nyomatékosította Cîţu.

Arra a kérdésre, hogy mi fog történni a nyugdíjrendszerrel, ha most nem tesznek valamit, a kormányfő rámutatott, hogy 15 éven belül fenntarthatósági szempontból veszélybe kerül a rendszer, mivel rengeteg ember fog nyugdíjba vonulni, és egyre kevesebben maradnak, akik hozzájárulást fizetnek be. Emiatt van szükség egy új nyugdíjtörvényre, szögezte még le.

Megemlítette még, hogy legközelebb jövő évben nőnek újra a nyugdíjak, illetve, hogy minden egyes évben lesz bizonyos fokú, az inflációs rátát meghaladó nyugdíjemelés. A gyermekpénz szintén nőni fog minden év elején, tette még hozzá.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. június 1., 16:46
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Nem mindegy , hogy az inflacios ratat 1000 vagy 5000 lejes nyugdijra szamitjak. Eddig is igy volt , ezert elezodtek ki az oriasi kulonbsegek. Tehat semmi uj !Ezert kar volt az ujraszamolassal hulyiteni az embereket.Meg aztan , minel kesobb , annal jobb …..nekik.