Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cîţu: hétfőn dönti el a PNL, hogy kivel lép koalícióra, de az RMDSZ mindenképp kormányon marad

Cîţu: hétfőn dönti el a PNL, hogy kivel lép koalícióra, de az RMDSZ mindenképp kormányon marad Románia

Hétfőn dönti el a Nemzeti Liberális Párt (PNL), hogy a Mentsétek meg Románia Szövetséggel (USR) vagy a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kíván koalícióra lépni – jelentette be pénteken Florin Cîţu.

Hirdetés
Hirdetés

A PNL elnöke elmondta, a párt országos politikai bürójának hétfői ülésén ismerteti az USR-vel és a PSD-vel folytatott tárgyalások eredményeit. A döntést ez a testület hozza meg.

Florin Cîţu ismételten jónak minősítette a szociáldemokratákkal folytatott csütörtöki tárgyalásokat. „Nem állíthatom, hogy felhőtlen a PNL és a PSD viszonya, de azt elmondhatom, hogy felelősen gondolkodunk. Elindultunk a kormányalakítás útján. Keressük a legjobb megoldásokat a PNL és Románia számára, és módozatot kell találnunk az ország kormányzására a következő időszakban” – jelentette ki.

A PNL elnöke emlékeztetett arra, hogy a csütörtöki egyeztetéseken a PSD azt javasolta: a két párt felváltva adja a közös kormány miniszterelnökét. Hangsúlyozta, hogy ez csak egy javaslat, amit mindkét alakulat külön-külön elemezni fog, döntés nem született róla.

Arról a lehetőségről, hogy a PNL és a PSD koalíciója hét évre szóljon, Cîţu kijelentette: az most a fontos, hogy mielőbb beiktassák a kormányt, a koalíció távlatairól ráér később egyeztetni.

A pártelnök nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy hajlandók-e a liberálisok akárcsak két évre is lemondani a miniszterelnöki tisztségről. „Várjuk meg, hogy milyen megállapodásra jutunk. A PNL tárgyalóküldöttsége arra volt felhatalmazva, hogy az USR-vel és a PSD-vel egyeztessen. A találkozók eredményeit a párt fogja elemezni” – jelentette ki.

Közölte azt is, hogy a liberálisok továbbra is tárgyalni kívánnak az USR-vel. Ugyanakkor csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Dacian Cioloş egy sajtónyilatkozatban „viccnek” nevezte azt a felvetést, miszerint az USR mégis elfogadja a PNL elnökét kormányfőnek. Ez a kijelentés Cîţu szerint megtépázta az ő pártelnöki tekintélyét. „Nehéz olyasvalakivel tárgyalni, aki viccesnek találja, hogy a PNL elnöke kormányfő legyen, de a párbeszédet folyatjuk” – mondta az ügyvivő miniszterelnök.

Cîţu azt is leszögezte: a PNL hétfői döntésétől függetlenül az RMDSZ kormányon marad. „Az RMDSZ-t a partnerünknek tekintjük, és bárhogyan döntünk, kormányon maradnak” – jelentette ki.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. november 5., 22:17
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Az RMDSZ – nek mind1 kivel van kormányon akár az AUR-al is összeáll csak ott legyen. 3 év 10 hónapot saját zsebükkel foglalkoznak, majd a választások előtt 2 hónappal jönnek igérgetni és akkor az autonómia is eszükbe jut. Addig jól elvannak, tavasszal migránsoznak, nyáron medvéznek, ősszel kovidoznak, télen pedig jönnek a váratlan havazások. De ha uniós pénzből kész lesz 200m aszfalt háromszor átadják „Megigertük, megcsináltuk”