Felhívás!

Cîţu: elfogadta a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást

Cîţu: elfogadta a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást Románia

Elfogadta a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást – közölte kedden a miniszterelnök.

Florin Cîţu szerint a kiigazítással az év elején megszabott 1,11 milliárd lejről 1,17 milliárd lejre módosult a bruttó hazai termék (GDP) nominális értéke.

A miniszterelnök elmondta, hogy az év első felében a befektetések nagy mértékben hozzájárultak a GDP-növekedéshez. Hozzátette, hogy a kormány a korábbi 4,3 százalékról 7 százalékra módosította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát.

Florin Cîţu tájékoztatása szerint a kiigazítás nyomán a konszolidált költségvetési hiány abszolút értékben 80 milliárd lejről 83,8 milliárd lejre növekszik, ami 7,13 százalékos GDP-arányos deficitet jelent, a büdzsé bevétele pedig 15,5 milliárd lejre nő, amiből 2,2 milliárd lej uniós alapokból származik.

A kormányfő közölte azt is, hogy a kiigazítással 18,77 milliárd lejjel növelik az állami kiadásokat. Az összegből 4,5 milliárd az egészségügyhöz kerül, főként a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos költségek fedezésére, 6,6 milliárd lejt pedig helyi és országos beruházásokra fordítanak.

Az egészségügyi, a fejlesztési, a szállításügyi, illetve az uniós alapokért felelős minisztérium kapja a legtöbb pénzt

Az egészségügyi, a fejlesztési, a szállításügyi, illetve az uniós alapokért felelős minisztérium kapja a legtöbb pénzt a költségvetés-kiigazítás nyomán – jelentette be kedden a miniszterelnök.

Florin Cîţu tájékoztatása szerint az egészségügyi tárca büdzséjét 3,7 milliárd lejjel toldották meg. Ezzel a kormányfő szerint a minisztérium éves költségvetése 3 milliárd lejjel lesz nagyobb, mint tavaly, 4,4 milliárd lejjel nagyobb, mint 2019-ben, és kétszer akkora, mint 2018-ban.

A miniszterelnök indoklása szerint a kormány rendelkezésére álló tartalékalapot az árvizek miatt kellett nagy összeggel növelni. Közölte, hogy eddig összesen több mint egymilliárd lejes támogatást kértek a helyi önkormányzatok az árvízkárok helyreállítására.

A fejlesztési minisztérium költségvetését 2,3 milliárd lejjel egészítették ki, ebből 2 milliárd lejt a Helyi Fejlesztések Országos Programjára, 200 millió lejt a Közérdekű Építkezések Országos Programjára fordítanak – számolt be Florin Cîţu.

Közölte azt is, hogy további minisztériumok is kaptak költségvetés-kiegészítést: az oktatásügy 964 millió lejt, az uniós alapokért felelős tárca 760 millió lejt, a szállításügy 660 millió lejt, a környezetvédelmi tárca pedig 533 millió lejt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.