Felhívás!

Cîţu: csak akkor működünk együtt az USR-vel, ha nem szavaznak meg bizalmatlansági indítványt

Cîţu: csak akkor működünk együtt az USR-vel, ha nem szavaznak meg bizalmatlansági indítványt Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) csak azzal a feltétellel kíván a továbbiakban is együttműködni az USR PLUS-szal, ha az utóbbi alakulat nem szavaz meg a kormány ellen benyújtott bizalmatlanság indítványt – közölte kedden Florin Cîţu pártelnök.

A kormányfő a PNL végrehajtó bizottságának ülése után nyilatkozott az újságíróknak. Szavai szerint továbbra is tárgyalóasztalhoz ülnének az USR PLUS-szal a koalíció helyreállításáról, de ha a kormányból korábban kilépett pártszövetség a PSD vagy az AUR oldalán megszavaz egy bizalmatlansági indítványt, akkor megszakítják velük az együttműködést. “Attól a perctől kezdve nem tárgyalunk többé az USR PLUS-szal”‘ – jelentette ki.

A miniszterelnök nem kívánt az újságírók további kérdéseire válaszolni, három perc elteltével távozott a sajtótájékoztatóról.

A parlament két házának összevont házbizottsága kedden úgy határozott, hogy a PSD bizalmatlansági indítványát csütörtökön 14 órától olvassák fel a parlamentben, majd jövő kedden 12 órától szavazásra bocsátják. Az USR PLUS által kezdeményezett bizalmatlansági indítványról az a döntés született, hogy megvárják az alkotmánybíróság keddi határozatának indoklását.

A szenátus elnökének lemondását kéri

Florin Cîţu szerint Anca Dragu szenátusi elnöknek le kellene mondania tisztségéről, miután az alkotmánybíróság megindokolja az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványával kapcsolatos döntését.

A taláros testületnél a kormány panaszolta be korábban a parlamentet, többek között arra hivatkozva, hogy nem értesítette a benyújtásának napján a kormányt a bizalmatlansági indítványról. Az alkotmánybíróság kedden úgy döntött: napirendre kell tűzni a bizalmatlansági indítványát is, de azt is megállapította, hogy a parlament elmulasztott még aznap hivatalos tájékoztatást küldeni a kormánynak a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséről, ahogyan azt az alaptörvény előírja.

Cîţu szerint a felsőház elnökének még kedden be kellett volna adnia lemondását.

“Ha még van tisztesség Romániában, az alkotmánybíróság döntésének indoklásának közzététele után a szenátus elnöke le fog mondani” – mondta a kormányfő.

Tárgyalódelegációkat alakított a PNL a parlamenti többség megőrzése érdekében

Cîțu arról is beszámolt, hogy a PNL tárgyalódelegációkat alakított a képviselőházban és a szenátusban a parlamenti kormánytöbbség megőrzése érdekében.

“A PNL egy felelősségteljes párt, amelyik egy nehéz időszakban vállalta a kormányzást” – jelentette ki a miniszterelnök.

A két tárgyalóküldöttség liberális források szerint a következő személyekből áll: Lucian Bode, Raluca Turcan, Dan Vîlceanu, Florin Roman, Virgil Popescu, Gigel Ştirbu, Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu, Marcel Vela, Monica Anisie és Nicolae Ciucă.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.