Felhívás!

Cîţu: az elmúlt három évben az Al Capone-féle módszerrel vezették Romániát

Cîţu: az elmúlt három évben az Al Capone-féle módszerrel vezették Romániát Románia

Az elmúlt három évben két költségvetés alapján irányították az országot: az egyik a parlament által is ismert változat volt, a másik a “helyi kiskirályok” finanszírozását szolgálta – nyilatkozta csütörtökön Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezető azt mondta, a legpesszimistább várakozását is felülmúlta az, amit a minisztériumnál talált mandátuma átvételekor.

“Mint kiderült, nemzetközi partnereink sem ismerték a valós helyzetet, mivel olyan információk keringtek, amelyek nem voltak reálisak. A következtetés az, hogy az elmúlt három évben két költségvetés alapján vezették Romániát: az egyik a parlament elé vitt változat volt, amelyet sem a miniszterelnök, sem a pénzügyminiszter nem vállalt fel, és volt egy másik változat, amelyikben a valós információk voltak, és amelyet a helyi kiskirályok finanszírozására és egyebekre használtak. Ez ugyanaz a módszer, amelyet Al Capone is alkalmazott, akinek két nyilvántartása volt: az egyik az adóhivatalnak szólt, a másik pedig a sajátja volt” – fogalmazott.

Cîţu hozzátette, a Szociáldemokrata Párt (PSD) számos gazdasági intézkedést hozott az elmúlt három évben, és minden alkalommal “tejjel-mézzel folyó Kánaánt ígért”, a valós helyzet azonban sokkal súlyosabb. “Az általunk végzett kivizsgálás másik következtetése az, hogy mindent, ami az elmúlt három esztendőben történt, előre kiterveltek” – nyomatékosította a miniszter.

A tárcavezető szerint az elmúlt három évben a kormány tetszés szerint, sokszor önkényes módon módosított a költségvetés adatain. “Azért tették, hogy leplezzék a törvénytelenségeket, azt, hogy az állami költségvetés a gazdaság fenntartására szolgáló eszközből a párt érdekeit szolgáló eszközzé vált a kezük alatt. Ennél egyszerűbb magyarázatot nem látok” – mondta.

Florin Cîţu rámutatott, év elején mindig rendjénvalónak tűnt a költségvetés, volt pénz befektetésekre és egyéb célokra, “a költségvetés-kiigazítások alkalmával azonban vették ezeket a pénzeket, és a pártérdekeknek megfelelően osztották szét”. A miniszter szerint mindez nem lett volna lehetséges, ha nem lett volna “cinkos” ebben az Országos Statisztikai és Előrejelzési Bizottság. “Jelen pillanatban vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy panaszt tegyünk az illetékes bűnüldöző szerveknél szervezett bűnözői csoport létrehozása miatt” – hangoztatta a pénzügyminiszter.

A költségvetési hiány meghaladhatja a 4%-ot

A bruttó hazai termék (GDP) 2,84%-át teszi ki a költségvetési hiány az év első 10 hónapja után, meghaladva ez egész évre becsült deficit szintet, és ha az elkövetkező másfél hónapban nem teszünk valamit, a hiány meg fogja haladni a 4%-ot, figyelmeztetett csütörtökön Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A kilenc hónapos deficit legtöbb 2,28%-os lehetett volna, ehelyett 2,60%-nak felelt meg, a jelenlegi, 10 hónapos deficit 2,84%, azaz nagyobb, mint amennyi év végén kellett volna hogy legyen, vázolta fel Cîţu a költségvetés helyzetét, hangsúlyozva, hogy amennyiben nem tesznek semmit, a deficit meg fogja haladni a 4%-ot év végén.

A pénzügyminiszter által bemutatott adatok szerint 21 milliárd lejes hiány van a költségvetési bevételeknél az első kilenc hónap után: a becslések szerint 249 milliárd lejnek kellett volna befolynia az államháztartásba, de csak 228 milliárd lej van. Ennek felét, 11 milliárd lejt a gazdasági szereplőktől be nem gyűjtött pénz teszi ki, és erről tárgyalnia kell az országos adóhatósággal (ANAF), a másik felét pedig a fel nem használt európai alapok jelentik, mutatott rá Cîţu.

A kiadásoknál a beruházásokra szánt és európai alapokból finanszírozott projektekre beütemezett pénzek nincsenek elköltve.

“Bizarrnak tűnik, hogy nem akarod elkölteni a pénzt az európai alapokból finanszírozott beruházásokra, de azokat az összegeket elvették onnan és átutalták a személyzeti költségekhez, szociális gondozásra, szolgáltatásokra, tehát ez egy másik módszer, amellyel a pénzeket a helyi kiskirályoknak utalták át. A PSD mindig is erre hajtott, év elején betette a büdzsébe a pénzt, majd bizonyos összegeket átutalt ebből a helyi kiskirályoknak és a párt kampányprogramjaira” – magyarázta Cîţu.

Nyomatékosította, tárgyalt az Európai Bizottság képviselőivel, a nemzetközi partnerekkel a valós adatokról, és megemlítette, hogy a deficit nagy része abban a néhány napban keletkezett, miután a PSD-kormányt megbuktatták; akkor fizettek ki egy sor szerződést, számlát.

A pénzügyminiszter leszögezte ugyanakkor, hogy a mandátuma átvételekor 2 milliárd lejes hiányt fedezett fel az állami társadalombiztosítási költségvetésben, amely a hozzájárulások be nem fizetéséből adódik, és Olguţa Vasilescu volt munkaügyi miniszter nem említette ezt a hiányt, és nem is mondott semmit arról, hogy miért nem szedték be ezeket a járulékokat.

Az adófizetés fejezetben a másik gond az úgynevezett adóforradalom, amellyel a hozzájárulásokat átruházták a munkáltatóról az alkalmazottra. A magáncégek fele nem utalta át a hozzájárulásokat, mert a törvényt módosító rendelet még a parlamentben van, és nem lehet tudni, mi fog történni, mutatott még rá a pénzügyminiszter.

Cîţu emellett megemlítette még azt a 4 milliárd lejt, amit az államnak vissza kell fizetnie visszaigányelt áfaként.

“Mandátumom első két napján visszautaltunk egymilliárd lejt. Év végéig vissza akarjuk utalni a teljes összeget” – fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

Teodorovici: annyira vagyok én Al Capone, amennyire Cîţu az FBI főnöke

“Mély csalódottságának és szomorúságának” adott hangot csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke, Eugen Teodorovici, amiért Florin Cîţu pénzügyminiszter – szerinte – nem tudja értelmezni az állami költségvetést.

A pénzügyi tárca volt vezetője szerint Florin Cîţu egy “sajtótájékoztató-kísérletet” tartott csütörtökön, ahelyett, hogy ismertette volna a minisztérium helyzetét tíz nappal azután, hogy átvette mandátumát.

“A Vasile Cîţu által mondottak alapján nekem most Eugen Teodorovici, alias Al Caponéként kellene bemutatkoznom önök előtt. De annyira vagyok én Al Capone, amennyire Vasile Cîţu az FBI főnöke” – reagált Tedorovici az Orban-kormány pénzügyminiszterének korábbi nyilatkozatára, amelyben azt mondta, az elmúlt három évben két költségvetés alapján vezették Romániát, az Al Capone-féle módszert alkalmazva.

Az exminiszter “mély csalódottságának és szomorúságának” adott hangot, amiért – szerinte – Cîţu nem tudja értelmezni a költségvetést.

Teodorovici azt mondta, a minisztérium honlapján megtalálható a bevételek és a kiadások jegyzéke.

A volt pénzügyminiszter ugyanakkor meghívta Florin Cîţut és Ludovic Orban miniszterelnököt egy nyilvános vitára az ország gazdaságát érintő témákról.

“Remélem, eleget tesznek a meghívásnak, mert úgy lenne tisztességes a román állampolgárokkal, a fizikai személyekkel és vállalatokkal szemben egyaránt, hogy ismerjék a pontos helyzetet, tudják, mire számíthatnak a következő időszakban, tudják, mik a tervei a jelenlegi kormánynak, amelyik – amint azt mindannyian láthatjuk – kerüli az intézkedések meghozatalát november 24-éig, hogy ne befolyásolja Klaus Johannis kampányát” – fogalmazott. Teodorovici tervei szerint a nyilvános vitának a Gazdaságtudomány Akadémia (ASE) adna helyet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 14., 19:27
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Amikor más párt kerül hatalomra rögtön tolvajt kiált, ezt tudtuk, vmi újat mr Cîțu?!😎Boc és a Matróz is ezt mondta vagy 10 éve és meglopta a közalkalmazottakot viszont sz@rba hagyták ők is az országot! Johanis már lopott pár házat, a bandája fele szekus háttérrel rendelkezik