Felhívás!

Cîţu: a teljes lezárás semmit nem segített, az egyetlen megoldás az oltás

Cîţu: a teljes lezárás semmit nem segített, az egyetlen megoldás az oltás Románia

Florin Cîţu miniszterelnök szerint a teljes lezárás nem segített a pandémia tavalyi időszakában, csak késleltette a folyamatokat, és a COVID-19 járvány leküzdésének egyetlen módja a lakosság beoltása.

A kormányfő ezt ezt a Prahova megyében tett keddi látogatásán nyilatkozta.

“A lezárás semmit nem segített, csak késlelteti a dolgokat. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a járványtól, be kell oltatnunk magunkat. Ez az egyetlen megoldás. Vannak vakcinánk, van minden, ami szükséges, az egyetlen feladatunk az oltakozás, ugyanakkor a gazdaságot is működésben tartjuk. Ezért hoztuk meg ezeket az intézkedéseket, ezért vezettük be a zöldigazolványt, hogy a román állampolgárok biztonságban fejtsék ki tevékenységeiket, mehessenek vendéglőbe, moziba, az irodába, biztonságban legyenek” – fogalmazott a kormányfő.

Ismét járhat gyermekfelügyeleti szabadság a szülőknek, ha bezárnak az iskolák

Florin Cîțu kijelentette, a szülők ismét élhetnek a gyermekfelügyeleti szabadság lehetőségével, ha a koronavírus-járvány terjedése miatt bezárnak az iskolák.

Rámutatott, a hatóságok továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a 2021-2022-es tanévben jelenléti oktatás legyen az iskolákban, ha azonban a járvány terjedése osztályok vagy egész tanintézetek bezárását indokolja, a szülők szabadságot vehetnek ki gyermekeik felügyeletére. Erre az időszakra – akárcsak tavaly – megkapják bérük 75 százalékát, az összeg azonban nem haladhatja meg a bruttó átlagbér 75 százalékát – magyarázta a kormányfő. “Az intézkedések jogi háttere megvan, tavaly már alkalmaztuk ezeket, és idén is élhetünk velük” – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint van költségvetési fedezet ezekre a támogatásokra.

Tudni szeretné, hogyan készült fel az egészségügyi minisztérium a negyedik hullámára

Florin Cîţu mielőbb kivizsgáltatná, hogy milyen előkészületeket tett az egészségügyi minisztérium a járvány negyedik hullámának feltartóztatására.

Emlékeztetett arra, hogy korábban többször is hangoztatta: nem ért egyet azzal, hogy a kórházak intenzív osztályán csökkentsék a COVID-betegek kezelésére fenntartott ágyak számát, mert az egészségügyi rendszernek meg kell őriznie a gyorsreagálási képességét.

“Látni szeretném, hogyan készült fel az egészségügyi minisztérium a negyedik hullám feltartóztatására. Tudni akarom, hogy figyelembe vették-e mindazt, amit mondtam. Ha pedig nem vették figyelembe, felelősségre vonjuk azokat, akik mulasztottak” – jelentette ki Florin Cîţu.

A kormányfő sérelmezte, hogy Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter kinevezésekor az országban mindössze 600 intenzív terápiás kórházi ágy állt rendelkezésre a koronavírus betegek ápolására, annak ellenére, hogy korábban azt kérte: az ágyak száma maradjon 1600.

A miniszterelnök elmondta, hogy a következő időszakban országosan 1600-ra növelik a COVID-betegek kezelésére fenntartott intenzív terápiás kórházi ágyak számát, ugyanakkor tárgyalni fog az egészségügyi hatóságokkal és a kórházak vezetőivel a megnövelt számú ágyakhoz szükséges orvosi személyzet biztosításáról is.

2000 intenzív terápiás kórházi ágyra lehet szükség

Florin Cîţu becslése szerint 2000 intenzív terápiás kórházi ágyra lesz szükség a koronavírussal fertőzött betegek kezeléséhez. A kormányfő arra kérte az illetékeseket, gondoskodjanak arról, hogy az ágyak száma növelhető legyen.

A miniszterelnök kedden a prefektusokkal, az egészségügyi igazgatóságok, a kórházak és a katasztrófavédelmi felügyelőségek képviselőivel tartott távértekezletet, amelyen részt vett Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár is.

“Nem akarom azt hallani, hogy >>ez nem az én intézményemhez tartozik<<, >>ez nem az én felelősségem<<. Mindannyian a páciensek érdekében vagyunk itt, és mindannyian felelünk azért, hogy a legjobb körülményeket biztosítsuk számukra” – nyomatékosította Florin Cîţu.

A miniszterelnök felkérte a megyei egészségügyi igazgatóságok vezetőit, hogy “ne ücsörögjenek az irodájukban”, keressék fel a kórházak igazgatóit, és nyújtsanak nekik támogatást a szükséges orvosi személyzet és a kezelések biztosításához.

A kormányfő felszólította a prefektusokat, hogy vegyenek aktívan részt a járvány negyedik hullámának feltartóztatásában, emlékeztetve őket arra, hogy a hatáskörükbe tartozik a pandémia elleni küzdelem ellenőrzése és felügyelete.

Florin Cîţu kitért arra is, hogy nemcsak az ágyak számát kell növelni a kórházak COVID-részlegein, hanem az egészségügyi személyzet létszámát is, áthelyezések révén. A kormányfő ezért az orvosok megértését kérte.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.