Hirdetés
Hirdetés

Ciolacu: jövő héten kerül a szenátusba az energiaárakról szóló sürgősségi kormányrendelet

Ciolacu: jövő héten kerül a szenátusba az energiaárakról szóló sürgősségi kormányrendelet Románia

Jövő héten véleményezik a szenátusi szakbizottságok az energiaárakról szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet – közölte kedden a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Marcel Ciolacu elmondta, megvitatják a koalícióban a benyújtott módosító javaslatokat, és a tervezetet első házként tárgyaló szenátus illetékes szakbizottságai jövő héten fogják véleményezni a jogszabályt. Hozzátette, az egyházi intézményeket, a közműszolgáltatókat, valamint a fuvarozó cégeket érintő módosításokban már megállapodtak, és belefoglalnak a jogszabályba egy, a generikus gyógyszereket előállító vállalatokat érintő kitételt is.

“Tekintettel arra, hogy a generikus gyógyszerekre árplafon van érvényben, ha nem lépünk közbe, ezek a gyógyszerek el fognak tűnni a romániai piacról. Azt hiszem, ezt senki sem szeretné. Természetes, hogy ha az állam bevezetett egy árplafont bizonyos orvosságokra, legyen szolidáris és vegye figyelembe az előállítási költségeket. Több mint 2200 személy dolgozik ezekben a gyárakban” – fogalmazott.

Ciolacu ugyanakkor megerősítette, hogy a koalícióban megegyezés született az üzemanyagár-kompenzáció meghosszabbításáról év végéig mind a benzin, mind a gázolaj esetében.

Megkezdték a tárgyalásokat a jövő évi állami költségvetésről

A kormánykoalíció megkezdte a tárgyalásokat a jövő évi állami költségvetésről – jelentette ben Marcel Ciolacu, emlékeztetve, hogy novemberben végleges formába akarják önteni a tervezetet.

“Már korábban bejelentettük, hogy idén, első ízben a rendszerváltás óta, idejében el akarjuk kezdeni a tárgyalásokat az állami költségvetésről, hogy a tervezet novemberben kész legyen. Tudják önök is, hogy eddig hogyan zajlott a szavazás Románia költségvetéséről, karácsony előestéjén, nagy sietséggel” – nyilatkozta Ciolacu a parlamentben.

Hozzátette, Nicolae Ciucă miniszterelnök az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokat követően az összes minisztertől összegyűjti azokat a javaslatokat, amelyeket be lehetne építeni az országos helyreállítási tervbe (PNRR), többek között a nyugdíjakra vonatkozóan.

A javaslatokból összeálló tervezettel mennek majd Brüsszelbe tárgyalni és lehetséges, hogy mind a kormányfő, mind ő részt vesz majd az Európai Bizottsággal folytatandó megbeszéléseken – mondta még a PSD-elnök.

(forrás: Agerpres, fotó: Marcel Ciolacu/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük