Felhívás!

Ciolacu: elegendő aláírást gyűjtöttünk össze a bizalmatlansági indítvány támogatására

Ciolacu: elegendő aláírást gyűjtöttünk össze a bizalmatlansági indítvány támogatására Románia

A bizalmatlansági indítvány támogatására 115 aláírás gyűlt össze – közölte vasárnap este a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu.

A PSD ideiglenes elnöke azt követően helyezte kilátásba a bizalmatlansági indítvány benyújtását, hogy Ludovic Orban miniszterelnök január 16-án bejelentette: a kormány felelősséget fog vállalni a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

Ciolacu vasárnap Târgoviştén tartott sajtótájékoztatót, ahol azt mondta, 115-ön támogatták aláírásukkal a bizalmatlansági indítványt.

Újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, tárgyalásokat folytat Victor Pontával annak érdekében, hogy a Pro Románia párt támogatását is elnyerje. Egyelőre csak a Szociáldemokrata Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség törvényhozói fejezték ki támogatási szándékukat az indítvánnyal kapcsolatban, de még van idő ennek benyújtásáig, tette hozzá Ciolacu. Megerősítette: amennyiben a bizalmatlansági indítvány nem megy át, az alkotmánybíróságon fogják megtámadni a kétfordulós polgármester-választás törvényét.

Paul Stănescu, a PSD ideiglenes főtitkára szerint a három hónapja ellenzékbe került PSD-nek nem kellene a közeljövőben visszatérnie a kormányba, de a kormánybuktatással meg akarja akadályozni azt a “demokrácia elleni merényletet”, amit a választási törvény módosítása jelentene néhány hónappal az önkormányzati választások előtt.

Stănescu szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormánya kizárólag önös politikai számításait követi, amikor a nyugdíjak, a családi pótlék vagy a pedagógusbérek emelése helyett a parlamenti választások előrehozását és a kétfordulós polgármester-választás bevezetését erőlteti.

Olguţa Vasilescu: a PSD és az RMDSZ minden parlamenti képviselője aláírta már az indítványt

Minden szociáldemokrata és RMDSZ-es parlamenti képviselő aláírta a bizalmatlansági indítványt, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) be fog nyújtani a parlamentbe, miután a kormány bejelentette, hogy felelősséget fog vállalni a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért, jelentette be hétfőn Olguţa Vasilescu szociáldemokrata képviselő.

A PSD központi székhelyén sajtótájékoztatót tartó Vasilescutól megkérdezték, hogy hány aláírást gyűjtött össze eddig a párt a bizalmatlansági indítványra.

“Tudomásom szerint minden pártkolléga aláírta. Az RMDSZ-es képviselők is. Támogatni fogják az indítványt” – válaszolta Vasilescu.

Kifejtette, a szociáldemokraták “mindenkivel” tárgyalni fognak annak érdekében, hogy összegyűjtsék a szükséges számú szavazatot ahhoz, hogy a parlamentben átmenjen a bizalmatlansági indítvány.

“Minden parlamenti képviselőt szívesen látunk, aki meg akarja buktatni ezt a kormányt, amelynek az elmúlt három hónap alatt sikerült felszámolnia minden, az elmúlt években hozott jó intézkedést” – említette meg a PSD-s képviselő.

Kifejtette, nem csak amiatt nyújtják be az indítványt, mert a kormány önkényesen meg akarja változtatni a játékszabályokat menet közben, hanem mert rosszul kormányoz: beiktatása óta 20 milliárd lejes hitelt vett fel, de nem irányozta ezt a pénzt a beruházásokra; nem nőnek az állampolgárok jövedelmei és felszámolták a támogatásokat a kis- és középvállalkozások, illetve a gazdák számára, amelyeket a PSD-kormány vezetett be. Emellet Ludovic Orban beismerte azon szándékát is, hogy szeptembertől nem növeli 1775 lejre a nyugdíjpont értékét, és nem akarja sem a gyermeknevelési pótlékot, sem a tanárok fizetését emelni, sőt azt is mondta, hogy eltörli az IT-szektorban dolgozók adómentességét.

Vasilescu azt állította ugyanakkor, hogy a liberális parlamenti képviselők is megszavazhatják az indítványt, ugyanis szerinte ők látják a legjobban, milyen rosszul kormányoz az Orban-kormány.

“Azt hiszem, Klaus Johannis is rájött, milyen rosszul kormányoz ez a kabinet, azért akar előre hozott választásokat, illetve azt, hogy a parlament megbuktassa a kormányt. Még annyi tisztesség sincs bennük, hogy saját maguk mondjanak le, várják, hogy a parlament buktassa meg őket” – fejtegette a szociáldemokrata képviselő.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások