Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ciolacu: az országos helyreállítási terv aberrációk tucatjait tartalmazza

Ciolacu: az országos helyreállítási terv aberrációk tucatjait tartalmazza Románia

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy nyilatkozott csütörtökön, a párt Dolj megyei szervezetének tisztújító gyűlésén, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) “aberrációk tucatjait” tartalmazza, és hogy amíg a PSD nem volt kormányon, addig nem volt hozzáférése ehhez a programhoz, mert “Cîţu és Ghinea titkosította”.

“Úgy gondolom, hogy a dolgokat nagyon világosan ki kell mondani, és ki kell derülnie, hogy pontosan ki a hibás. Ők a hibásak. Azért léptünk be a kormányba, mert a dolgok falba ütköztek. A kormányzásba koherenciát, teljesítményt, hatékonyságot és egyensúlyt hoztunk” – mondta Ciolacu.

A PSD elnöke kijelentette, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) “aberrációk tucatjait” tartalmazza, például a nyugdíjak 50 évre történő befagyasztását a GDP 9,4 százalékán, de a hőerőművek és bányák bezárását is, anélkül, hogy alternatívát kínálna.

“A mezőgazdasági fejezetben nulla lej az öntözésekre, nincsenek előirányozva időben kifizetendő szubvenciók, sem ifjúsági programok. Most azzal dicsekszünk, hogy módosításokat dolgoztunk ki, de nem nevezzük nevén azt, aki akkor kormányzott. Románia miniszterelnöke nem szociáldemokrata párti volt. Cîţu úr volt, a Nemzeti Liberális Párt elnöke” – mondta a PSD-elnök, hozzátéve, a PNRR módosítására vonatkozó összes indítványt támogatja.

“Nem vagyok hibás sem én, sem önök, mert a PSD-nek nem volt hozzáférése a helyreállítási tervhez, mert azt Cîţu és Ghinea titkosította. Azért sem vagyok hibás, mert jelenlegi és egykori PNL-s miniszterek sem tudták, mit tartalmaz a PNRR” – fogalmazott.

Ciolacu ugyanakkor azt mondta, támogatja a miniszterelnököt abban, hogy “javításokat” eszközöljön a helyreállítási terven, “de ehhez ki kell mondani az igazságot”.

“Óvatosan kellene dicsekednünk, mert valójában olyasmit módosítunk, amit Cîţu úr rontott el, aki a PNL elnöke volt. Nem olyan hibákat kell kiküszöbölnünk, amelyeket a PSD-ből rontott el valaki” – tette hozzá.

Ciucă: újratárgyalásra nincs idő, de kiigazításokat kell végezni

Nicolae Ciucă miniszterelnök közölte a pénteki kormányülés kezdetén, hogy az elmúlt napokban Brüsszelben folytatott megbeszéléseinek az a végkövetkeztetése, hogy kiigazításokat kell végezni az országos helyreállítási terven (PNRR), de újratárgyalásra nincs idő.

Ciucă azt mondta, az újratárgyalás idő- és erőforrás-veszteséggel járna, illetve azzal a veszéllyel, hogy nem tudják 100 százalékban lehívni a PNRR keretében előirányzott alapokat.

Beszámolt arról is, hogy elvi tárgyalást folytatott Ursula von der Leyen EB-elnökkel arról, hogy a nyugdíjkiadásoknak a GDP 9,4 százalékára korlátozása helyett más mutatókat alkalmazzanak; ennek technikai részleteit a szakbizottságok dolgozzák majd ki.

Szóba került az egyeztetésen az ipar karbonmentesítésével kapcsolatos PNRR-előírások kiigazítása is. Ennek kapcsán megegyeztek abban, hogy készenléti üzemmódba helyezik azokat a termelőegységeket, amelyeket a PNRR eredeti változata szerint felszámolták volna, hogy szükség esetén, pontosan megszabott eljárásokat követve, bármikor ismét működésbe tudják állítani az ország energetikai biztonsága és a belső fogyasztás fedezése érdekében.

A brüsszeli megbeszélések során megfogalmazódott, hogy a szállítási infrastruktúra terén megfogalmazott vállalások is kiigazításra szorulnak – számolt be továbbá a kormányfő. Például, mivel lehetetlen 2026-ig kivitelezni a bukaresti 4-es metróvonalat, ezért az erre szánt összeget egy másik vonal megépítésére használnák fel – számolt be Nicolae Ciucă.

forrás: Agerpres

fotó: Marcel Ciolacu/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük