Felhívás!

Ciolacu: az előre hozott választások kiírása az egyedüli megoldás

Ciolacu: az előre hozott választások kiírása az egyedüli megoldás Románia

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök szerint a Cîţu-kormány valójában már “megbukott”, “bizalmatlansági indítvánnyal vagy anélkül”, és bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben.

“A Cîţu-kormány megbukott. Cîţu menesztette Stelian Ion igazságügyi minisztert, de nem nevesített helyére egy új minisztert 5 napon belül, amint azt a közigazgatási törvény előírja. Más szavakkal, módosította a kormány politikai összetételét, tehát mindenképpen bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben, bizalmatlansági indítvánnyal vagy anélkül” – nyilatkozta Ciolacu a Radio Guerrillának.

Hozzátette: ő már nagyon világosan elmondta, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) meg fog szavazni bármilyen bizalmatlansági indítványt, amelyet a Cîţu-kormány ellen benyújtanak. Várják, mi lesz a sorsa az AUR és az USR PLUS által benyújtott indítványnak, amely jelenleg az alkotmánybíróságnál van – mondta.

Ciolacu azonban felrótta a két alakulatnak, hogy nem ültek le a PSD-vel együtt tárgyalni egy közös bizalmatlansági indítványról, mivel szerinte az már rég célba ért volna.

“Az USR az AUR-ral akart szövetségre lépni ebben az esetben, hogy az indítvány szövegében ne jelenjen meg az USR neve. De nem lehet úgy tenni, mintha az USR nem lett volna kormányon ebben az időszakban” – vélekedett a PSD elnöke.

Rámutatott még, hogy amint a Cîţu-kormány ténylegesen megbukik, előre hozott választásokat kell kiírni, lerövidítve a választási kampány időtartamát, más megoldás nincs, a PSD nem akarja, hogy a jelenlegi koalíció kormányozzon tovább, még akkor sem, ha Florin Cîţu nem fog a kormány élén állni.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint kit fog az államelnök kormányfőnek javasolni, ha a bizalmatlansági indítvány átmegy, Cioalacu azt mondta, hogy szerinte ismét Florin Cîţut.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.